Ziua Sfantului Gheorghe

Ziua Sfantului Gheorghe

0 178

Peste un vechi zeu al vegetatiei, identificat cu Cavalerul Trac, calendarul ortodox l-a suprapus pe Sfantul Gheorghe, Purtatorul de biruinta. Conducator in oastea romana, el a salvat-o pe fiica conducatorului din Lida din ghearele dragonului, fiind venerat in toata lumea crestina. Sfantul Gheorghe a fost patronul militar al Moldovei medievale.


Sfantul Gheorghe si Sfantul Dumitru (Samedru) (26 octombrie) sunt sfinti de o mare importanta in calendarul pastoral, deoarece intre Sangiorz si Samedru este vara pastorala, iar intre Samedru si Sangiorz, iarna pastorala. De asemenea, in trecut, la oras, casele se inchiriau intre aceste date, fiind traditional ca toata lumea sa isi gaseasca o locuinta noua de Sfantul Dumitru, contractul durand pana la Sfantul Gheorghe.


?


Legenda Sfantului Gheorghe


Sarbatorit la 23 aprilie, Sfantul mare mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului. Cu toate acestea istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avandu-l ca erou, au aparut de-a lungul timpului.
El este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem. ?


Traditia ortodoxa spune ca Sf. Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la varsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. Sf. Gheorghe s-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian. A fost chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat. Cercetarile istorice mai recente par sa indice ca Sf. Gheorghe a murit ca martir in Palestina la Diospolis langa Lydda cu putin timp inaintea domniei lui Constantin.
Scrieri datand din secolele VI-VIII ale lui Teodosius, Antonius si Arculphus vorbesc despre Diospolis ca loc de venerare a Sf. Gheorghe.

Legenda Aurea
In credinta populara Sf. Gheorghe este asociat adesea cu omorirea balaurului. Aceasta legenda dateaza din secolul XII si una din variantele sale este „Legenda Aurea”.
Se povesteste cum un balaur imens si feroce a aparut langa orasul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau sa-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar cand nu au mai avut oi, balaurul a cerut pe fata imparatului. Atunci a aparut un viteaz crestin care s-a oferit sa rapuna balaurul. In unele icoane timpurii fata imparatului este infatisata in gura balaurului, in timp ce un viteaz cu o sulita se lupta cu acesta.
Dupa ce a strapuns balaurul cu sulita tinarul a dus-o pe printesa la palatul imparatului, care i-a oferit mana ei si jumatate din imparatie. Viteazul a refuzat spunand ca mai are multe alte lucruri de indeplinit in lupta sa pentru apararea bisericii si ajutorul saracilor si nedreptatitilor; apoi le-a spus ca numele lui este Gheorge si a plecat.


?


Colacul de Sangiorz


Practica magica efectuata la Sangiorz sau intr-o zi apropiata de Sangiorz (23 aprilie), care anuleaza puterea cucului de a lua mana (sporul) sau de a strica laptele oilor pe timpul varatului, este numita Cucu-Rascucu. Obiceiul se desfasoara dupa un scenariu ritual care are mai multe momente semnificative: prepararea unui colac mare cu gaura la mijloc, numit Colacul de Sangiorz; asezarea colacului deasupra vasului de muls impodobit cu ramuri de salcie, frunze de leustean si diferite flori de camp; mulsul oilor prin gaura colacului; ruperea colacului in doua de doi copii, de obicei un baiat si o fata, care, in timp ce trag de acesta in parti opuse, pronunta de trei ori formula magica: „Cucu! – Rascucu!”; mancatul colacului rupt de copii de proprietarii oilor si de ceilalti participanti la ceremonial; framantarea si amestecarea unei bucati de colac cu sare si data ca leac oilor. Aceeasi practica magica se facea pentru vacile cu lapte, in special pentru cele care fatau primavara, dupa sosirea cucului. Cucul poate anunta noroc, sanatate, casatorie, boala, despartire, moarte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.