Cum, cand si cine ne-a calculat data Pastelui ?

Cum, cand si cine ne-a calculat data Pastelui ?

0 278
Sarbatoarea Pastelui a fost din toate timpurile o problema esentiala a calendarului crestin, deoarece stabilirea datei acestei sarbatori este in strinsa legatura cu miscarea corpurilor ceresti.
 
Principiile care stau la baza calculului
Foarte putini crestini cunosc modul in care se calculeaza data acestei sarbatori. Stabilirea unui calendar corect este o problema de ordin stiintific, de care Biserica s-a interesat inca din primele timpuri ale existentei sale, intrucit toate sarbatorile Bisericii, atit cele fixe, cit si cele cu data schimbatoare sint evenimente strins legate de scurgerea timpului si a legilor lui in viata omenirii.
Aceste diferente cu privire la data serbarii Pastilor au dat nastere la serioase discutii si controverse, discutii care erau sa ajunga uneori pina la adevarate schisme sau rupturi intre unele Biserici, mai ales in cursul secolului al II-lea. "Sarbatoarea Invierii are loc la o data schimbatoare inca din anul 325, cind, la Sinodul I ecumenic de la Niceea, s-au hotarit trei legi de baza pentru calcularea datei Pastelui:
1) Pastele se va serba totdeauna duminica.
2) Aceasta duminica va fi cea imediat urmatoare lunii pline de dupa echinoctiul de primavara (pentru ca asa calculau si iudeii data Pastelui lor, de care era legata data Pastilor crestine).
3) Cind prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica, Pastele va fi serbat in duminica urmatoare, pentru a nu se serba odata cu Pastele iudeilor, dar nici inaintea acestuia" Faptul ca Pastele la ortodocsi cade periodic ii aceiasi zi cu Pastele la romano catolicii si protestanti este doar o coincidenta.
De regula Pastele Ortodox cade mai tirziu decit la celelalte religii crestine.
Aceasta se intimpla pentru ca celelalte religii tin calendarul indreptat prin reforma calendaristica din secolul al VI lea.
 
Cine si de cum stabileste Pastele la ortodocsi!
Ortodoxia, desi si-a facut indreptarea calendarului in Rasarit, la 1923, in urma congresului de la Constantinopol, tine sarbatorile legate de ciclul pascal dupa calendarul vechi, pentru ca, in urma acelui congres, nu toate Bisericile Ortodoxe au gasit momentul prielnic pentru a trece la calendarul indreptat. Astfel, pentru a fi unitate in toate Bisericile Ortodoxe, sarbatorile pascale se tin dupa calendarul vechi. Acest calendar este in urma cu doua saptamini fata de calendarul indreptat, sau Iulian, care are o eroare de calcul prin faptul ca, in fiecare an, calendarul civil ramine in urma fata de calendarul astronomic.
De ce se suprapune data Pastelui Ortodox cu Pastele celorlalte religii crestine? Deoarece ortodocsii tin calendarul vechi doar in perioada pascala, in restul anului tinind calendarul indreptat. Faptul ca Pastele este tinut impreuna cu celelalte religii crestine nu este un semn de unire sau de dezbinare nici de la oameni si nici de la Dumnezeu, spune o inalta fata bisericeasca.
 
Preluare Iza M.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.