LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 219

Suflete la pret redus – Eugen Ovidiu Chirovici


Fagaraseanul Eugen Chirovici s-a remarcat ca ziarist de factura economica, inainte de a functiona in diverse structuri guvernamentale. Taranist la pornire, a luat contact ulterior cu anturajul lui Adrian Nastase, in regimul caruia condus Agentia Nationala pentru IMM-uri. Cea mai impozanta titulatura ramane insa cea de Preafericit Frate Mare Maestru al Mari Loji Nationale a Romaniei, entitate pe care si-o doreste unic si legitim reprezentant al Masoneriei romane. Economist, politician, mare mason: iasa o combinatie insolita pentru cineva care se dedica scrisului pe taram fictional. Precedentul demers livresc de care imi amintesc este tot o carte publicata de Editura Rao, in care Chirovici incerca lamurirea catorva – putine la numar si excesiv de vizitate ca sa mai ascunda surprize – mistere ale istorii mai mult sau mai putin contemporane. Bineinteles, Templierii populau unul capitole, alaturi de un altul dedicat semnificatiei masonice a Revolutie franceze. Cartea a fost ori scrisa in foarte mare graba, ori si-a propus miza foarte modesta de a fi chiar si pe intelesul scolarilor: nu m-au impresionat deloc nici dezvaluirile istorice, nici fluenta limbii literare in care a fost scrisa.


Cu „Suflete la pret redus”, lansata recent la Brasov, Chirovici abandoneaza morga masonica si se produce intr-un registru care pare a i se potrivi mult mai bine: acela comic. In ciuda hohotelor de ras pe care le starnesc aventurile bahice ale groparului Iosef Kalman, cartea este mai degraba un pamflet amar menit sa sustina metafora rezistentei in comunism prin redutabila arma a umorului. Dupa cum marturisea autorul, parte din intamplarile cartii se inspira din relatarea pe care i-o facea un amic despre un personaj real al Rusiei sovietice, care obisnuia, mult dupa moarea lui Stalin, sa sune in miez de noapte la diverse institutii ale statului si sa solicite pe un ton bolsevic alterat de bautura date despre productia de grane sau de otel. Personajul Maria Mireasa din „Suflete…”, care are lungi conversatii telefonice cu Dumnezeum, ar putea fi o replica a acestui personaj, asa cum poetul malagambist Deceneu Movila, achizitorul de suflete la pret modic este caricatura tuturor mefistofelilor in cautare de victime. Fresca baroca si absurda a comunismului, populata cu personaje inrudite cu eroii lui Ilf si Petrov, este izvorata din incredintarea autorului ca raul poate fi combatut prin exorcizarea si azvarlirea lui in derizoriu.


?


Povestea fantastica a fizicii – George Gamov, Russell Stannard


Albert Einstein, parintele teoriei relativitatii, este un predecesor al celor doi autori in tentativa de a furniza publicului o versiune digerabila a misterelor fizicii. Acum mai bine de jumatate de secol, George Gamow, unul dintre marii fizicieni ai lumii, deschizator de drumuri in fizica nucleara si cosmologie, raspundea si el aceleasi provocari de a indulci limbajul incriptat al stiintei cu condimente literare. Cum pot fi povestite teoriile din fizica intr-o forma atat de atragatoare incat oricine – specialist sau complet neinitiat – sa fie cucerit de teoria relativitatii si mecanica cuantica asa cum sunt copiii fascinati de basme? Raspunsul poate fi aceasta carte plina de imaginatie, scrisa cu remarcabil talent literar, un fel de Alice in tara minunilor pentru uzul celor curiosi sa afle din ce e alcatuita materia si cum s-a nascut universul. Domnul Tompkins, personajul inventat de Gamow, deopotriva naiv si iscoditor, descopera pe calea reveriilor o lume bizara, diferita de cea in care ne ducem viata de zi cu zi.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.