Dincolo de declarații Ucraina e singură în fața rușilor. NATO: „Nu intenţionăm...

Dincolo de declarații Ucraina e singură în fața rușilor. NATO: „Nu intenţionăm să desfăşurăm trupe ofensive în Ucraina”!

0 330

„Nu intenţionăm să desfăşurăm trupe ofensive în Ucraina”
SUA şi NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii NATO şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute în mod serios cu Rusia în legătură cu temerile sale privind securitatea.
Vă reamintim că Rusia a prezentat în decembrie Washingtonului o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către est, cu referire la Ucraina și Georgia.
Războiul cibernetic este una dintre ele, tentativele de lovitură de stat vizând răsturnarea guvernului de la Kiev, sabotajul – ei au agenţi de informaţii care lucrează în Ucraina chiar în acest moment. Trebuie deci să ne pregătim pentru un evantai larg de diferite acţiuni agresive ale Rusiei contra Ucrainei”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că alianţa este gata să îşi suplimenteze prezenţa trupelor în estul Europei şi că urmăreşte situaţia cu mare atenţie, în condiţiile în care Rusia aduce soldaţi şi arme în Belarus.
Într-o intervenţie online de la Bruxelles, la un eveniment organizat de un institut din Washington, Jens Stoltenberg a subliniat că Rusia desfăşoară în Belarus mii de trupe ofensive, aparate de zbor şi sisteme de arme S-400.
„În ceea ce priveşte NATO, noi suntem gata să ne angajăm în dialog politic. Însă suntem de asemenea gata să răspundem, dacă Rusia alege cale confruntării într-un conflict armat”, a spus Jens Stoltenberg, adăugând: „Nu intenţionăm să desfăşurăm trupe ofensive în Ucraina.” , relatează REUTERS preluată de RADOR.

Desfăşurarea masivă a peste 100.000 de soldaţi ruşi la frontierele Ucrainei a provocat în Occident temeri legate de o posibilă invazie rusă în ţara vecină.

Jens Stoltenberg a recunoscut că ”există diferenţe între aliaţi” în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, care nu este membră a NATO şi nu ar beneficia de o desfăşurare de trupe combatante. SUA, Regatul Unit şi Canada furnizează arme şi instructori militari, în timp ce alte ţări aliate, precum Germania, se abţin. „Nu există nicio certitudine asupra a ceea ce prevede să facă Rusia”, a mai spus Stoltenberg.

Vasile Dîncu, ministrul MApN, a dat asigurări că România intrî în război cu Rusia
Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a dat asigurări că România sau NATO nu riscă să intre în război dacă Rusia atacă din nou Ucraina, în condițiile în care alianța este una defensivă și este obligată doar să își apere proprii membrii, ceea ce nu este cazul Ucrainei.
Totuși, un conflict dincolo de graniță ar avea impact și asupra României, care se pregătește pentru diferite scenarii, inclusiv o situație în care ar putea fi nevoie de ajutoare umanitare sau s-ar confrunta cu un val de migranți.
Declarația ministrului apărării face parte dintr-un interviu mai larg publicat vineri la Radio România Actualități.

”Rusia nu dorește război, dar își va apăra interesele naționale”florin-lepadatu

Ministrul de externe Serghei Lavrov a acordat un interviu în care, printre altele, a spus că Rusia nu vrea război, dar că nu va accepta ca interesele sale să fie ignorate.
”Rusia nu dorește război, dar își va apăra interesele naționale”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov într-un interviu pentru patru posturi de radio rusești, acordat vineri.
”Dacă aceasta depinde de Federația Rusă, nu va fi război. Noi nu vrem războaie, dar nici nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate cu brutalitate în picioare, ca interesele noastre să fie ignorată.”

Şeful diplomaţiei ruse a declarat însă că nu exclude ca cineva să încerce să provoace ostilitățile şi că ”regimul de la Kiev nu controlează o mare parte din forțele ucrainene din zona conflictului din Donbas, cum sunt în fostele batalioane naţionaliste sau unităţile de apărare teritoriale.”
Lavrov a acuzat Statele Unite și alte țări occidentale de escaladarea tensiunilor, inclusiv prin evacuarea unei părți a personalului misiunilor diplomatice, ceea ce a spus el obligă și Rusia să se gândească la securitatea diplomaților săi. Comentând răspunsul Statelor Unite la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate, Serghei Lavrov l-a numit un „exemplu de decență diplomatică, în comparație cu răspunsul super ideologizat al NATO”. El a reafirmat însă că răspunsul american conține doar un miez rațional privind probleme secundare.
Şeful diplomației ruse a anunțat continuarea negocierilor cu Statele Unite, o nouă întâlnire a sa cu secretarul de stat american Anthony Blinken urmând să aibă loc în următoarele două săptămâni.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.