Sondaj INSCOP: Partidul AUR a luat fața PNL, este al doilea după...

Sondaj INSCOP: Partidul AUR a luat fața PNL, este al doilea după PSD în intenția de vot!

0 583

În ultimul sondajNSCOP, realizat în ianuarie, partidul lui G. Simion, AUR, crește în sondaje, ajungând la 20,6%. Cu acest nivel AUR se clasează pe locul doi în topul preferințelor electoratului, după PSD care înregistrează o ușoară scădere.
Astfel, social-democrații sunt creditați cu o intenție de vot de 34,3% față de 36% în decembrie. Creșterea AUR în sondaje a fost evidențiată și de Avangarde, care în decembrie, cota partidul lui Simion ca având cea mai mare creștere din ultimul an. PNL continuă să scadă, având în ianuarie o intenție de vot de 16,6% față de 17% în luna precedentă.
USR, după ieșirea de la guvernare înregistrază o primă creștere, de la 12,1% la 12,5%.

Declarație Remus Ștefureac, directorului INSCOP:
* Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca.
* Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul națiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice).
Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.