Romania a pierdut 40.000 de medici in ultimul deceniu

Romania a pierdut 40.000 de medici in ultimul deceniu

1 253

Catastrofa din sănătate, o realitate ocolită cu multă grijă de șefii din clasa politică, trebuie recunoscută ți oprită. Dezastrul plecării medicilor a fost oarecum diminuat după 2016 dar NU oprit. România are aproximativ 63.000 de medici în total, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică, publicate în anul 2020. Din aceștia 2.173 de medici români, medici stomatologi și farmaciști au solicitat, în anul 2020, primul an al pandemiei, eliberarea de certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării), arată datele obținute de la Ministerul Sănătății.
Știți ce înseamnă 2.173 de medici într-un an? Imens! Înseamnă o medie de 5,95 de medici pe zi – aproape un medic la fiecare 4 ore. Vă reamintim, în anul 2019 – media a fost de 8,2 medici pe zi, adică un medic la 3 ore.
În anul 2021, Colegiul Medicilor a emis, la cerere, 776 de certificate profesionale curente (C.P.C. Matematic, rezultă o medie de 2,1 medici pe zi plecați în anul 2021 și aceasta fără medicii stomatologi și farmaciștii.

Ce spune un parlamentar?
Citesc în presa momentului că România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani. Atîția medici avea țara cu totul în 1990, la o populație mai mare decît în prezent.
Asta, ca să ne dăm seama de dimensiunea catastrofei” scrie, pe Facebook deputatul PSD Radu Cristescu.
”Aceeași presă dă, însă, și vești bune: de vreo 2-3 ani, exodul s-a încetinit foarte mult, ba chiar se vorbește de revenirea unor medici în țară. S-a întîmplat pentru că hulitul PSD a avut curajul să rupă pisica și să mărească salariile doctorilor, după 2016. Răstimp, alții nu mai prididesc să ne țină discursuri sforăitoare despre readucerea diasporei în țară bla-bla-bla. Dar numai vorbe goale.
Domnu’ Iohannis, ne mișcăm și noi mai cu talent pe partea asta, că v-am arătat noi, ”ciuma roșie”, că se poate?
Și, apropo, dvs cînd aveți de gînd să vă repatriați familia din diaspora, doar așa, ca să dați un glorios exemplu nației?”
mai scrie, ironic, deputatul.

Horia D.R.

COMENTARII

  1. Toți școliți pe banii noștri. Cu practică și experimente pe noi și pe morții noștri.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.