Soluție radicală pentru ieșirea din criză – România să naționalizeze industria energetică

Soluție radicală pentru ieșirea din criză – România să naționalizeze industria energetică

0 226


Adrian Năstase revine cu rezolvări radicale în problema energiei. Fostul premier lansează din nou o propunere incendiară și extrem de îndrăzneață totodată, susținînd, într-o postare pe blogul propriu, că România ar trebui să naționalizeze acele componente privatizate ale infrastructurii energetice (gaz metan, electricitate).
Vă reamintim că Adrian Năstase a mai făcut propuneri comparabile și în urmă cu jumătate de an, stîrnind și atunci valuri, mai ales că făcea referire inclusiv la Petrom. Privatizarea PETROM, aprobată de Parlamentul României, a fost inițiată de Guvernarea CDR (1996-2000) șia fost hotărâtă în programul negociat cu delegația Grupului Băncii Mondiale, cunoscut sub denumirea PSAL (negociat de o comisie condusă de Trăian Băsescu alături de Călin Popescu Tariceanu, Valeriu Stoica, Radu Berceanu etc.). Vezi detalii aici. http://www.milisoft.ro… După aprobarea din Parlament privatizarea PETROM a fost finalizată și semnată în mandatul premierului Adrian Nastase (2000-2004).
Se incheie inca un an dificil. Cum va fi oare viitorul? Pandemia pare un blestem care ne va urmari si in perioada urmatoare. Crizele din economie si cele sociale se vor agrava. In plus, incomunicarea va amplifica faliile din societate. In jurul nostru, marile puteri isi vor continua jocurile strategice ce vor afecta, inevitabil, si tara noastra” scrie fostul lider al PSD.
Dependenta noastra de exterior, din punct de vedere strategic, dar si economic, ne conduce, inexorabil, spre un statut de semi-colonie. Lipsa de curaj in reformarea sistemului de educatie va face dificila aparitia unor noi generatii de elite politice si culturale. „Intelectualii lui Basescu” au otravit terenurile culturale si au plantat samanta anti-coruptiei in societate – omorand filonul politic si economic national, in numele globalismului sorosist. Iohannis nu-si pune astfel de probleme.
Presedintia este pentru el o perioada de ani sabatici, in asteptarea unui job multinational. In definitiv, asa s-a intamplat cu Schroeder, Barosso, Fillon, Kurz. Va mai aduceti aminte de Iulia Timoshenko – eroina lui Basescu – scoasa din inchisoare de UE dupa delapidarea conductelor de gaz din Rusia? Trebuia rasplatita pentru Maidanul de la Kiev din 2004.
Sunt multe lucruri pe care sa ni le amintim la acest nou inceput de cronologie. Dar vom invata din ele?

Putem oare sa intelegem ca avem nevoie de curaj pentru a trata cu hotarare problemele grave – cardul de sanatate, ingrasamintele pentru agricultura, de-privatizarea principalelor componente ale infrastructurii energetice,
problema redeventelor pentru resursele naturale, impozitarea rationala a multinationalelor cu activitate in Romania, sprijinirea componentei bancare romanesti pentru a ajuta programele de investitii, o reforma a educatiei care sa porneasca de la elevi si nu de la normele profesorilor existenti”
mai spune Năstase.
Interesant de punctat, o lege pentru naționalizarea Petrom a fost inițiată în 2007 de către Lia Olguța Vasilescu, pe atunci deputat PRM, și de Corneliu Vadim Tudor.
Ajunsă la votul final în 2013, cînd PRM nu mai era în parlament, naționalizarea Petrom a fost respinsă în bloc de către aleșii PSD, PNL ca și de toți ceilalți, singurele 4 voturi favorabile venind de la Partidul Poporului și unul de la PNL. (VladT.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.