„Negocierile” pentru guvern – o comedie de doi bani jumate. Cît mai...

„Negocierile” pentru guvern – o comedie de doi bani jumate. Cît mai durează batjocura?

0 245

De cîteva săptămîni asistăm la o comedie sinistră a negocierilor între trei partide pentru formarea unui guvern, în care singura grijă a protagoniștilor pare inventarea a tot felul de pretexte pentru ca discuțiile să fie cît mai sterile și, deci, mai îndelungate. Lăsînd impresia contrară, dacă se poate. Anume că ai noștri politicieni au atins un grad de maturitate și responsabilitate care nu permite pași greșiți. Toată lumea trage de timp și bate pasul pe loc. Cît va mai dura comedia nu se știe; dar va mai dura, asta e sigur. Timp în care România se mai duce de rîpă un pic și încă un pic și tot așa.

Să ne amintim pe scurt, bunăoară, cum s-a derulat ultima săptămînă.
Luni, aflăm că liberalii au decis în BPN începerea negocierilor cu PSD pentru noul guvern. S-a mai decis că premierul de la PNL e bătut în cuie și e ne-negociabil. Ludovic Orban zice că e o sinucidere politică, iar Ciolacu îl vrea pe Rafila la sănătate.
Marțea trecută aflăm că e întîlnire PSD-PNL la Palatul Parlamentului pentru continuarea negocierilor. Răstimp, un lider PNL explică de ce a votat împotriva alianței cu PSD: ”Nu am fi corecți cu cei care ne-au votat”. Iar un europarlamentar liberal amintește că ”de 31 de ani PSD-ul se opune modernizării României”. Mai aflăm că numărul ministerelor s-ar putea mări la 20. Ciolacu anunță că se lucrează de zor la uniformizarea programelor de guvernare. Și zice că ”nu putem rămâne ultima ţară europeană cu cotă unică de impozitare”. Kelemen Hunor anunță că se discută modificarea Constituției. Și că speră să avem guvernul votat pînă pe 18 noiembrie. Gata cu ziua de marți.
Miercuri, președintele PNL anunță că merge la consultări cu propunerea de premier comună cu PSD și UDMR. Și ne explică, între timp alierea cu PSD, după ce PNL i-a hulit pe social-democrați. Gheorghe Flutur zice și el despre negocierile cu PSD că ”sunt lucruri la care nu ne înțelegem”. Kelemen Hunor anunță blocaj la discuția pe premier, dar măcar aflăm că se negociază capitolele economic și justiție din programul de guvernare. Grindeanu, nemulțumit de asocierea sa cu OUG 13. Cam atît pentru miercuri.
Joi, Rareș Bogdan ne informează că negocierile merg greu: ”Complicat, sunt două partide diferite ideologic”. Pesedistul Dumitru Buzatu ne informează că nu sunt obligați să facă alianță cu PNL, ”dacă liberalii promovează politici de austeritate”. Cîțu anunță că merge la consultări cu propunerea de premier comună cu PSD și UDMR. Întâlnire PSD-PNL. Rafila: am vobit despre accesul la testare și creșterea siguranței în spitale. Rareș Bogdan, PNL: Varianta cu rotativă cu primul premier de la PSD, exclusă. ”Venim cu premier exclusiv PNL”. S-a dus și joia.
Vineri, Cîțu atacă bărbătește chestiunea SIIJ: A fost înființată de Dragnea. E momentul să spunem: la revedere, Liviu Dragnea. Mai aflăm de la el că rotația premierilor ”e o variantă”. Orban e exclus din PNL. E zi scurtă, nu se mai petrece mare lucru.
Sâmbătă, aflăm că negocierile dintre PSD și PNL continuă duminică. Iar Cîțu transmite că ”nu există niciun argument astăzi pentru a schimba sistemul fiscal”.

O nouă săptămână cu fluvii de vorbe
Duminică, negocierile dintre PSD și PNL continuă. Ciolacu vorbește despre variantele de premier: ”Una este prin rotație, președinții celor două partide”. Cîțu zice că ”Vom merge la președinte cu mai multe variante” și că ”Este bizar să vorbim despre măsurile pe care eu le-am contracarat în programul lui Dragnea”. Cam atît, că e zi de odihnă.
Luni, Rareș Bogdan transmite că ”Noi, în momentul acesta, nu avem adoptat de către PNL sistemul de rotativă”. Grindeanu transmite și el că ”PSD își dorește ambele funcții, de premier și de ministru de Finanțe”. Radu Oprea, PSD, spune că negocierile PSD-PNL ”Sunt finalizate într-o proporție de peste 90%”. Cît despre Florin Cîțu, el nu înțelege taxa pe lux:” O coaliție cu PSD e un compromis major pe care îl face PNL”. Trece și enervanta zi de luni.
Marți, aflăm de la Cîțu, înainte de negocieri: ”Nu putem avea premier fără un program de guvernare”. Iar Lucian Bode declară că el, personal, consideră că PNL trebuie să dea premierul, chiar şi în varianta unei rotaţii. Și ne mai spune că în forurile de conducere există deja două decizii prin care atât Florin Cîţu cât şi Nicolae Ciucă sunt propunerile PNL de premier”.

Blocaj între PSD și PNL.
Pe lîngă pozițiile oficiale sus pomenite, avem o avalanșă de știri pe surse. Premier Cîțu, premier Ciolacu, premier Ciucă, nu Grindeanu, nu Cîțu, nu Ciolacu, nu Ciucă, nu premier PSD, nu premier PNL, premier Iohannis, dar numai din 2024. Taxe pe yahturi, impozitare progresivă, casa mare a lui Ciolacu, guvernare pe șapte ani, creșteri de pensii, împărțiri de ministere, înființări de ministere, desființarea SIIJ, păstrarea SIIJ.
Fiecare rundă de negocieri e anunțată în presă ca ”decisivă” ori ”crucială”, iar întîlnirile liderilor nu sunt decît ”de grad zero”.
Se anunță în fals cîteva consultări la Cotroceni. Aflăm că negocierile sunt ca și finalizate, cu excepția a două-trei punctulețe. Doar că ele sunt ne-negociabile și se schimbă în fiecare zi.
Între timp, președintele marchează 12 zile de la dispariția completă din spațiul public, cu excepția unei partide golf, ”pe surse”.
Terenul de gol are 18 găuri. Al lui Iohannis are 19. A 19-a e România. Vom avea guvern plin de Sărbători?

Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.