Preşedintele Iohannis contestat pe linie. El este principalul vinovat, primul care trebuie...

Preşedintele Iohannis contestat pe linie. El este principalul vinovat, primul care trebuie să plece!

1 220

Conspectând cu minuţiozitate presa centrală şi locală, modul în care aceasta reflectă în ultimele luni prestaţia preşedintelui Klaus Iohannis, va fi greu de găsit, dacă nu imposibil, opinii favorabile la adresa domnului preşedinte. Este o constatare surprinzătoare, ştiut fiind că principalele forţe politice cresc cu mare grijă în jurul lor cercuri de influenţă media care să le susţină mai ales în momentele dificile.
Actuala putere, în frunte cu Klaus Iohannis, beneficia de un întreg arsenal de televiziuni, publicaţii şi ziarişti de influenţă, care propagau viziunea ei şi vorbeau cu vocea ei. DIGI24, Realitatea TV, B1TV, G4media, spotmedia, ziare.com, republica.ro, Revista 22, Dilema veche, Adevărul, Gândul, România liberă, CTP, Ioana Ene Dogioiu, Dan Tapalagă, Andrei Cornea… şi lista poate continua.
La un moment dat solidaritatea în simţiri şi gândiri politice a celor mai sus menţionaţi a început să se fisureze. Unii (unele) descopereau tot mai des în premierul Florin Câţu nepricepere, superficialitate, narcisism şi o sete maladivă de putere. Critici din ce în ce mai dese şi mai grave s-au strecurat la adresa premierului în reduta lor propagandistică.  Despre Iohannis, însă, numai de bine.
Până când, ce să vezi, întoarcerea totală a armelor în privinţa preşedintelui. Din providenţial omul de la Cotroceni a devenit sac de box.

Nu voi exemplifica acum din numeroasele analize devastatoare la adresa preşedintelui Iohannis publicate recent de ziarişti importanţi precum Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu ori Marius Tucă. Poziţia lor critică nu surprinde pe nimeni, ştiut fiind că aceştia au ajuns la un nivel de credibilitate, favorabilitate publică şi notorietate care îi obligă să fie obiectivi (în limita subiectivismului fiecăruia în parte).
Mi s-a părut însă interesant şi util să selectez câteva fragmente din producţiile recente ale unora dintre propagandiştii de vitrină ai actualei puteri, pentru a le arăta celor mai puţin informaţi ce schimbare radicală s-a produs în abordarea lor faţă de Klaus Iohannis, mai ales după scoaterea de la guvernare a USR-PLUS.
Selecţia a fost dificilă, pentru că numărul articolelor care îl desfiinţează pe preşedinte este uriaş. Am limitat căutarea doar la texte publicate în ultima lună şi la doar la patru ziarişti, supranumiţi şi trompete ale puterii, recunoscuţi pentru partizanatul lor fanatic faţă de aşa zisa guvernare “de dreapta”. Din fiecare reproduc doar două extrase.
Până la un viitor articol vă las pe dumneavoastră să vă delectaţi şi să explicaţi această schimbare de macaz. O fi trezire la realitate, o fi ordin pe unitate sau, cumva, un semnal că se pune la cale o mătrăşire prezidenţială?

Orice-ar fi, citiţi, analizaţi şi decideţi!
Distracţie maximă vă doresc!

CTP, 02.10.2021:
”Ne spune dl președinte Iohannis că statul a eșuat în misiunea sa de a proteja cetățenii. […] Ești șeful statului, așa se numește. Și tu spui că statul a eșuat? Despre tine nu spui nimic? Eu n-aș fi putut să fiu președintele României de 8 ani și să spun, în timp ce oamenii mor, „statul a eșuat”. Eu, șeful statului. În loc să spun: „Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat”. El n-are treabă cu statul”.

CTP, 23.09.2021:
”După ce ne-a trimis să ne energizăm jucând golf cu banii de facturi la energie electrică și gaz, președintele Iohannis arată iar că e preocupat de soarta cetățenilor. D-sa transmite de la New York încurajări și netemere. Adică, să nu ne temem de pandemia care duce la cer, de prețurile care urcă s-o ajungă, căci El, părintele națiunii, e cu noi și ne apără!
Totuși, o întrebare ar mai fi de pus: ce anume îl face pe Klaus Iohannis să scoată pe gură așa ceva, odată cu un scuipat pe Constituție? Să-l împingă în față pe acest barbugiu politic, la fel de păsător de oameni ca și El?
Nu văd decât un singur răspuns: până acum, dl președinte a mai jucat teatrul, prost, că l-ar interesa și alte ființe umane în afara nevestei d-sale; acum, când nu-l mai așteaptă încă un mandat, nu consideră că mai e cazul. Dlui președinte i se rupe-n paișpe”.

Ioana Ene Dogioiu, 02.10.2021:
“Statul a eșuat să-și protejeze cetățenii, ne spune dl Iohannis după tragedia de la Constanța. Desigur. Nu numai că nu a salvat oamenii, dar nici morții nu a fost în stare să-i numere corect.  Cine e statul? În primul rand, însuși președintele României, după cum spune chiar Constituția. Un președinte care de luni de zile nu are în cap altceva decât să scape de Ludovic Orban. Nici măcar pentru guvernarea sa lamentabilă, ci pentru că l-a călcat pe coadă. Atât.”

Ioana Ene Dogioiu, 14.09.2021:
“Dl Iohannis se îndreaptă spre un final lipsit de glorie al mandatelor prezidențiale. Ceea ce ar însemna să constate în 2024 că, după 10 ani, nu lasă în urmă nicio reformă solidă. Nu cred că dl Iohannis a fost vreodată rău intenționat. […]. Ansamblul e însă un dezastru.
Unde a greșit și greșește dl Iohannis?
1.Dl Iohannis nu are și nu a avut niciodată o echipă solidă în spatele domniei sale.  Criteriul pentru care par a fi fost aleși consilierii săi este să deranjeze cât mai puțin, mai ales cu idei proprii, nesolicitate și să nu pară niciodată mai pricepuți decât șeful.
2.Comoditatea combinată cu egoism. Dl Iohannis nu s-a întrebuințat niciodată foarte mult. Cea mai mare grijă a președintelui este să țină mingea cât mai departe de terenul domniei sale. Să fie cât mai puțin deranjat, să fie nevoit la cât mai puține decizii solicitante sau riscante și să fie înțeles cât mai rapid, dacă se poate din priviri de subordonați.
3.Inconsecvența în abordarea mandatului. După un mandat și jumătate dl Iohannis nu pare să fi decis dacă vrea să fie președinte jucător sau unul ultraconstituțional. Mă tem că toți cei care îl acuză pe dl Iohannis de planuri și strategii sofisticate izvorâte din analize complexe greșesc major prin supraevaluare. Dl Iohannis nu este vreun strateg fin, este doar un politician complet netalentat, comod și egoist care nu a înțeles nici până astăzi ce fel de președinte vrea să fie și probabil, în oglindă, suspină pentru ghinionul de a fi președinte, nu rege.”

Dan Tapalagă, 01.10.2021:
”Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”, a fost reacția președintelui Klaus Iohannis după tragedia de la Constanța. O observație corectă, cu precizarea că, potrivit Constituției, președintele reprezintă statul român. Altfel spus, orice eșec al statului reprezintă și un eșec personal al președintelui. Klaus Iohannis nu se poate detașa, totuși, de statul pe care l-a lăsat de izbeliște de câteva luni bune împreună cu prim-ministrul, ocupat să se aleagă șef la PNL, să scoată USR PLUS de la guvernare și să supraviețuiască în funcția de șef al Guvernului. Șeful statului nu poate constata de la înălțimea funcției de președinte, ca un analist, că statul e praf fără să spună cu această ocazie ceva și despre propria lui competență.”

Dan Tapalagă, 20.09.2021:
România relaxată” reprezintă mai mult decât proiecția unei viziuni: este mod de viață, stilul unic, inconfundabil al președintelui Klaus Iohannis de a întoarce spatele realității când țara arde. Adversarii lui i-ar spune nesimțire politică, o durere în cot de tot și de toate sau indiferență cosmică față de marile probleme. N
ici măcar perspectiva îngrozitoare, de a avea terapia intensivă și saloanele de spital pline cu copii, nu l-a determinat să facă împreună cu Guvernul gesturi hotărâte pentru a promova vaccinarea în rândul copiilor peste 12 ani. În liniștea adâncă a Palatului Cotroceni,  singurele planuri cu adevărat elaborate par a fi următoarele ieșiri cu bicicleta prin oraș, descoperirea de noi trasee montane sau terenuri de golf.
Pas cu pas, președintele Iohannis se îndreaptă către finalul celui de-al doilea mandat fără să lase în urmă nicio dâră. Cu crosa de golf pe umăr, trece, ca într-o veșnică drumeție, prin istoria acestei țări. Lasă în urma sa o Românie mult prea relaxată pentru a putea pretinde că a condus-o vreodată cu adevărat sau că i-a păsat de soarta ei.”

Andrei Cornea, 28.09.2021:
“Ceea ce face Iohannis e de neînțeles: întâi a distrus coaliția cu USR-PLUS și acum a aplicat o lovitură mortală PNL-ului, silit să aleagă candidatul prezidențial și rămas astfel fără voință proprie.”

Andrei Cornea, 14.09.2021:
“Întrebat recent ce crede despre criza politică din România, președintele Iohannis a răspuns, spre stupefacția poate nu a elvețienilor, dar sigur a românilor, că, practic, criza nu există: „Chestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare. Avem un guvern care merge mai departe”. Evidența e negată, fie în stilul deriziunii, fie în cel al psihiatriei (vorba lui Ludovic Orban), de către cei doi oameni care conduc azi România. Omul (Florin Cîţu, n.a.) e deja un cadavru politic și asta o vede o țară întreagă. Iar președintele, care l-a încurajat sistematic în aceste săptămâni în acțiunile sale de a elimina USR PLUS din guvern, ce câștigă?
Pe scurt, poziția actuală a președintelui, de susținere fățișă a lui Cîțu e irațională și, oricum, contrară tuturor așteptărilor electoratului său. Nu se explică de ce Iohannis continuă să-l susțină pe premier în asemenea măsură, încât să nege public realitatea crizei.
Dacă preferăm să nu-i considerăm pe actorii principali pur și simplu decerebrați, nu ne rămâne, în această confuzie totală, decât să adoptăm o mică teorie a conspirației și să aplicăm vechiul principiu polițist cui prodest.”

Contele de Saint Germain

COMENTARII

  1. De ce să fie dulapul acarul Păun? De ce? Că doar nu a fost el „fac-totum” acolo. Nu, vina este a tuturor. Pentru că au tăcut, au fost de acord, au fost complici. Au furat împreună, să plătească împreună.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.