Femeia sotie, tovarasa, mama. Mama, ce clisee!

Femeia sotie, tovarasa, mama. Mama, ce clisee!

0 234

Ziua Femeii a avut ieri, pe langa statutul de sarbatoare internationala dedicata sexului slab dar frumos, o conotatie aparte. Cei care s-au straduit sa contribuie direct la noua semnificatie au fost parlamentarii. Nu-mi amintesc cu precizie daca distinsii alesi care nu s-au putut stapani sa elogieze feminitatea la microfon erau deputati sau senatori. Stiu doar ca ieri am ascultat, chiar daca fragmentar, cele mai stupide panseuri cu staif inspirate de stirpea Evei. Din deformatia misiei de membri ai Parlamentului, versificatorii de duzina au tinut sa legifereze si in cazul misterului feminin.


?Vazandu-va pe toate cum stati aici in sala, am impresia ca ma aflu in rai?, s-a confesat adamic unul dintre reprezentantii poporului. Si eu am usoara impresie ca, dupa trecerea cu succes a referendumului pe tema votului uninominal, Domnul ? domnul popor, vreau sa zic ? ii va alunga pre multi dintre dansii de la sanul sau si din paradisul legislativ. ?….femeia este cea in care sta puterea de creatie pentru eternitatea noastra? a marturisit un altul, strabatut de la picioare pana in straturile gusii triple de taina facerii. Pe restul le-am uitat, dar analele Parlamentului le-or fi conservat, in semn ca sub boltile cladirii neanderthalienii poeziei n-au ramas insensibili la sarmul tovarasei de pestera.


Nu-nteleg de ce 8 Martie trebuie sa ofere neaparat masculului dominant prilejul de a fi liric o data pe an. Judecand elucubratiile debitate la televizor, interpretii serenadelor au dovedit nu ca le-ar lipsi o coasta, cea folosita in versiunea biblica la plamadirea femeii, ci ca doagele sunt cele care nu ies la numaratoare. Nu pricep si pace de ce femeile se lasa adulate nesarat si stereotip o zi din cele 365 in care sunt tratate discriminatoriu, cu suficienta, aroganta si mitocania specifice sexului presupus tare, cel putin pana in preajma andropauzei.


Pentru dispensa de o zi pe care masculinitatea o acorda femeii, chiar si exaltarile feministe ale muzei parlamentare sunt prea putin. Mult mai cinstit pentru o macar timida incercare de echilibrare a balantei ar fi consacrarea unei sarbatori asemenea Saturnaliilor la romani. Asa cum sclavii si marginalii societatii deveneau pentru o clipa stapanii celor care ii impilau in viata de zi cu zi, femeia mondiala ar putea sa-si urle in cuprinsul celor 24 de ore frustrarea de a fi consemnata in bucatarie, atunci cand nu e de-a dreptul sclava sexuala a poftelor mascule sau macar tinta hartuielilor de tot felul la locul de munca si pe strada. ?


In locul acestor exprimari fruste, de 8 Martie barbati cu expunere mediatica ies la drumul mare cu snopi de flori proaspat cosite si impart glacial si fals un fir de cap doamnelor din preajma.


In ciuda nulitatii lor literare absolute, incropelile barzilor ad-hoc de la Parlament tot sunt ceva mai suportabile decat alt gen de exprimari, din care ne-au parvenit doar franturi. Desi nu credeam sa fi scris vreodata altceva decat note informative si rapoarte de urmarire, am aflat de curand ca somitatea securista Dan Voiculescu a produs la viata lui si alt gen de scrieri. Reproduse recent de un cotidian central, productiile lu? dom? Profesor ar da gata orice elev de gimnaziu care descopera anatomia umana. N-am retinut titlul lucrarii dar, asa cum au fost prezentate sumar in ziar, par sa contina o idee revolutionara pentru istoria geneticii: omul are un creier mai evoluat decat animalele. Uaaaau! Si asta a produs-o Felix, pe care l-ai putea banui dupa nume ca s-ar pricepe mai degraba la feline, desi pregatirea il recomanda ca specialist in soparle, daca ma-ntelegeti. In ragazul dintre doua turnatorii, Voiculescu a examinat atent encefalul, bulbul rahidian si maduva spinarii ca sa-si sustina teoria. Citatul se oprea aici asa ca nu pot decat sa presupun ca cercetarea mergea mai departe cu analiza pilozitatii la specia om, cu un avantaj net si inexplicabil de partea specimenului barbat. Macar n-a fost editia de opt martie a ziarului.


Cele mai adanci consideratii pe tema feminitatii le-a produs insa inepuizabilul Gigi Becali, cu cateva zile inainte de Ziua Femeii. Barbatul Jiji se-nvarte, dupa cum stim, exclusiv intr-o lume de masculi, cu exceptia Fecioarei Maria, care i se arata in fiecare dimineata sa-i dea cursul valutar. Desi, daca ne uitam bine la ferocele fotbalist Nesu, Preacurata nu mai pare singura figura feminina din preajma sa. Surpriza mare vine insa din grupul de ?generaaaalii meeeeei? cu care se inconjoara ca sa lupte cu mafia, cu Diavolul, cu arbitrii etc. Ultima achizitie este o generaleasa, o doamna notar care l-a impresionat pe latifundiar nu cu procentul pe care-l incaseaza la tranzactii ci cu banuiala c-ar avea ceva glagorie-n cap.


Feministe din toata lumea, continuati lupta! Daca insusi Jiji a remarcat ca pana si femeia are-un inceput de creier, cauza voastra nu-i pierduta!

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.