Din 2008 ar putea lua fiinta Politia Locala

Din 2008 ar putea lua fiinta Politia Locala

0 241

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca de la 1 ianuarie 2008 s-ar putea infiinta Politia Locala, care va avea dreptul de a acorda amenzi de circulatie in privinta contraventiilor statice, a celor din zonele pietonale sau rezidentiale. Proiectul de lege, publicat pe site-ul MAI, va fi trimis, dupa 30 de zile, spre avizare catre Guvern, dupa care Vasile Blaga va cere adoptarea sa in procedura de urgenta de catre Parlament, pentru a intra in vigoare probabil de la 1 ianuarie 2008.


Potrivit ministrului, Politia Locala va prelua prin reorganizare Politia Comunitara, precum si o parte a atributiilor Politiei Nationale, integrand, totodata, compartimentele de specialitate din primarii. Vasile Blaga a spus ca viitorul corp de Politie Locala va prelua de la Politia Nationala atributiile de Circulatie in privinta sanctionarii contraventiilor statice, a celor din zonele rezidentiale, pietonale si pe sectoarele de carosabil unde se executa lucrari.


De asemenea, Politia Locala va integra compartimentele de specialitate din primarii responsabile cu inspectia si controlul in constructii, urbanism, protectia mediului si comert, sprijinind, totodata, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor in activitatea de teren a acestora.


Potrivit ministrului, la nivel de oras, comuna sau sector, se va forma o Comisie locala de ordine publica, care va trebui sa asigure cooperarea dintre institutiile si serviciile publice cu atributii in domeniul sigurantei publice. Aceste comisii vor fi constituite din: primar, seful Politiei Locale, seful structurii de jandarmi competente teritorial, seful unitatii teritoriale de Politie, 2-4 consilieri locali, 2-5 reprezentanti ai comunitatii respective desemnati de Consiliul Local.


Suma necesara pentru infiintarea Politiei Locale in municipiile resedinta de judet, in perioada 2008 – 2012, este de aproximativ 2.560 de miliarde de lei pe an, adica 0,07% din PIB. Aceste calcule au fost facute pentru 300 de posturi: 142 de functionari publici si 158 de functii contractuale. Personalul Politiei Locale va fi scolarizat in unitatile de invatamant ale MAI. Pentru inceput, vor fi detasati in cadrul Politiei Locale si lucratori din cadrul Politiei Romane.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.