Ghidul plantelor aromatice

Ghidul plantelor aromatice

0 270

PLANTE AROMATICE LEMNOASE : cimbru, rozmarin, dafin, oregano, salvie.


1.?? Cum se pregatesc – foloseste ramurele intregi pentru supa, sarmale, mancaruri cu sos. Leagale, daca nu vrei sa ai surpriza sa mananci si? ceva betisoare. Daca vrei sa folosesti, in schimb numai frunzele, desprinde-le de pe fir intre degete, de la varf pana jos. Agauga-le in preparate ca atare, tocate sau maruntite.


2.?? Cum se gatesc – plantele aromatice lemnoase elibereaza cel mai bine aromele cand sunt fierte timp indelungat, la foc mic. Daca preparam carne la gratar sau prajita, este de preferat sa le zdrobim sau sa le tocam marunt, pentru a obtine o aroma speciala.


3.?? Cum le pastram – le legam bine manunchi si le punem intr-un loc bine aerisit si intunecat. Dupa uscare, il poti marunti, dar pastreaza-l intr-un recipient inchis ermetic, sau il poti folosi direct din legatura, atat cat iti trebuie. Foloseste-le pentru aromatizarea uleiului de masline : zdrobeste-le si pune-le in sticle sterilizate, in care torni uleiul.


?


VERDEATA : menta, marar, leustean, patrunjel, coriandru, frunza de telina


1.?? Cum se pregatesc – de la leustean, patrunjel, coriandru si menta, alege doar frunzele si apoi toaca-le cat poti? de marunt. Busuiocul trebuie rupt, caci daca il toci se innegreste, se striveste si isi pierde aspectul si aroma placuta.


2.?? Cum se gatesc – se adauga la sfarsit, cand mancarea este gata – astfel, daca le fierbem prea mult isi vor pierde aromele. Caldura este suficienta pentru a elibera aromele din verdeata pe care ai folosit-o.


3.?? Cum se pastreaza – se poate pastra tocata si ambalata in pungi de plastic, in congelator, dar maximum 3-4 luni. Daca le punem peste preparatele firbinti vor avea acelasi efect ca fi verdeata proaspata. Mai poti incerca sa pregatesti si un piure de verdeata, amestecat cu putin ulei de masline si congelat in formele pentru cuburi de gheata.


?


IMPORTANT DE STIUT!!!


Ø?? Plantele uscate sunt mult mai parfumate; de aceea, este suficient sa folosesti o cantitate mai mica decat in cazul in care acestea ar fi proaspete.


Ø?? Cozile de verdeata ramase dupa ce ai cules frunzele pot parfuma supele ori sosurile care fierb mult.


Ø?? Toaca verdeturile si plantele aromate marunt, pentru ca numai asa vor parfuma preparatele tale.


Ø?? Toaca plantele aromate numai inainte de a la adauga in mancare, altfel se risipesc aromele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.