Disciplinare totală a polițiștilor Brașoveni la școala DGA

Disciplinare totală a polițiștilor Brașoveni la școala DGA

0 208

Cazurile răsunătoare de prindere în flagrant a unor polițiști brașoveni de către Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Brașov, în special de la Serviciul Circulație dar și de la cel de premise auto, au condus la crearea unei atmosferă de moralitate extremă în IPJ Brașov. Astfel o mită semnificativă de 10.000 de lei a fost refuzată de un polițist din Râșnov, compartimentul circulație, oferită de un conducător auto aflat sub influența unor substanțe interzise, halucinogene mai precis.
Într-un alt caz, un polițist examinator de la Serviciul Permise Auto a refuzat o mită mai modestă, de doar 100 de euro, pentru a favoriza un candidat nepregătit pentru proba practică a examenului auto, aspect la fel de lăudabil pentru polițistul în cauză. Cei doi oameni ai legii au sesizat DGA Brașov, care a organizat operativ flagrantul în cele două cazuri sub îndrumarea procurorilor brașoveni. Cronologic, prima operațiune a fost desfășurată în cazul examenului auto, ulterior cea de-a doua în cazul survenit la Râșnov.       

„În primul caz, un agent de poliție din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Brașov a apelat, în jurul orei 09.30, Linia Call Center anticorupție 0800.806.806 a D.G.A. și a sesizat faptul că, un candidat la examenul pentru obținerea permisului de conducere i-a oferit o sumă de bani drept mită pentru a-l promova la proba practică. Apelul a fost direcționat imediat către S.J.A. Brașov, care a sesizat unitatea de parchet competentă, fiind organizată echipa operativă de prindere în flagrant. La acurt timp, candidatul a fost surprins în timp ce încerca să îl mituiască pe polițistul examinator cu ehivalentul în lei a sumei de 100 de euro”, se arată într-un comunicat al DGA Brașov.
Procurorul a obținut acord de recunoaștere a vinovăției din partea făptuitorului făptuitorul, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită”.

Ulterior, în al doilea caz, un polițist rîșnovean al compartimentului circulație al acestui oraș a depistat în trafic un conducător auto care ar fi consumat substanțe interzise și care i-a oferit 10.000 de lei pentru a-l face scăpat fără dosar penal. Polițistul, de o cinste ireproșabilă a anunțat imediat DGA pentru a se constitui flagrantul împotriva conducătorului auto, acțiune reușită cu brio.
„În cel mai scurt timp, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, echipa operativă a S.J.A. Brașov a realizat prinderea în flagrant a autorului faptei.
În acest caz, procurorul a dispus cercetarea inculpatului, în stare de reținere pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de date de mită,,,

 Urmează să vedem dacă și conducătorul auto cu substanțele interzise consumate va încheia un accord de vinovăție, sau Tribunalul Brașov îi va acorda cele 30 de zile arest preventiv, termen necesar pentru detoxifierea organismului făptuitorului, dar și pentru meditarea la prostia săvârșită. Rezultatele spectaculoase obținute de polițiștii DGA Brașov de-a lungul timpului, soldate cu încarcerări nu mai puțin spectaculoase în rândul unor ofițeri și agenți de poliție brașoveni, i-au convins pe cei înclinați înspre încasări ilegale circumscrise de Legea Anticorupție nr 78/2000 să renunțe la asemenea practici dezonorante.

Libiu Mateescu  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.