Expozitie Liviu Cornel Babes

Expozitie Liviu Cornel Babes

0 270

Pentru pastrarea in memoria colectiva a amintirii unui om care si-a dat viata pentru credinta lui in libertate, devenind un simbol al actiunilor de protest impotriva regimului totalitar comunist, Asociatia „15 Noiembrie 1987” din Brasov a organizat vineri, 2 martie 2007, o serie de manifestari de comemorare a eroului. Manifestarile au inceput cu o depunere de coroane pe partia Bradul din Poiana Brasov, precum si cu dezvelirea placii comemorative si depunere de coroane la Biserica din Poiana Brasov. Tot ieri, a fost lansat in Sala de Consiliu a Primariei Brasov, site-ul dedicat lui Liviu Cornel Babes, www.portalulrevolutiei.ro. Manifestarile au continuat la Biblioteca Judeteana „George Baritiu” din Brasov unde poate fi vizitata o expozitie comemorativa Liviu Babes, pana in 24 martie 2007.


?


2 martie 1989


Liviu Corneliu Babes, nascut la 10 septembrie 1942, a fost electrician la Trustul de Prefabricate, si pictor. Amator, dar talentat. Cunoscutii isi amintesc de umorul fin si de intransigenta brasoveanului la ignoranta, superficialitate, delasare si neseriozitate. Disperarea, incapacitatea de a rade de unul singur in mucegaiul comunist l-au adus la limita suportabilitatii.


In urma cu 18 ani, pe 2 martie 1989, turistii care schiau pe partia Bradul din Poiana Brasov au fost martori la un gest iesit din comun. Un schior si-a turnat benzina pe el si si-a dat foc, in vazul a sute de persoane. Printre flacari se putea vedea o pancarta pe care scria: „Stop Murder, Brasov=Auschwitz”. Acel schior a fost Liviu Cornel Babes, un brasovean pentru care libertatea de gandire si exprimare – ingradita de sistemul comunist – conta mai mult decat viata. Martiriul sau a fost al doilea protest anticomunist, dupa cel din `87 al muncitorilor de la „Steagu Rosu” Brasov, care a precedat revolutia din decembrie 1989.


Asociatia “15 Noiembrie 1987” comemoreaza in fiecare an moartea lui Liviu Babes, pe partia Partia Bradul, din Poiana Brasov, acolo unde eroul s-a transformat intr-o torta vie.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.