Proprietatile curative ale sevei de MESTEACAN

Proprietatile curative ale sevei de MESTEACAN

0 311

Este un remediu stravechi de medicina populara romaneasca. Se obtine prin crearea unui orificiu in adancime (4-8 cm) a trunchiului sau, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va incepe sa curga un lichid limpede, cu gust acrisor-dulceag: seva de mesteacan. Aceasta operatiune se face numai cu mestecenii maturi, iar dupa colectarea a 250-500 ml de seva (1-2 cani), se unge imediat orificiul cu rasina, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului.


Modul de administrare


Seva se poate recolta doar cateva saptamani pe an, de la a doua jumatate a lunii martie pana la inceputul lui aprilie. Apoi, cand vremea se incalzeste, seva, asemanatoare cu sucul de soc, devine vascoasa, pierzandu-si proprietatile curative.


Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil imediat dupa recoltare, cand inca este foarte proaspata, iar vitaminele, enzimele si alte substante organice complexe din compozitia sa nu sunt oxidate.


Copiii vor bea o jumatate de pahar (100 ml) dimineata si dupa-amiaza, pe stomacul gol, in timp ce adultilor le sunt recomandate pana la 2 pahare (400 ml) pe zi, baute, de asemenea, pe stomacul gol. In terapia naturista, sunt cunoscute si cure drastice de dezintoxicare, cu post negru si seva de mesteacan (din care se bea peste 1 litru pe zi), care se folosesc in bolile grave, dar numai sub supraveghere medicala competenta.
Cateva indicatii:



  • Anemie, demineralizare, avitaminoza – se face o cura de 3 zile, in care se bea, cu o ora inaintea micului dejun si a mesei de pranz, cate un pahar de seva de mesteacan.
  • Astenie de primavara – vreme de o saptamana se beau zilnic doua pahare de seva de mesteacan. Are un efect inviorator puternic, redand tonusul fizic si psihic.
  • Colici renale, litiaza renala – se beau intre orele 8-12, dimineata, pana la 600 ml de seva proaspata de mesteacan, in cure de minimum 5 zile. Are efecte foarte puternice de dizolvare a calculilor renali, de stimulare a activitatii rinichilor si implicit a diurezei.
  • Cresterea parului – dupa spalarea parului cu sampon, se face o clatire dublata de un masaj la radacina, cu seva proaspata de mesteacan (procedura dureaza 10 minute), dupa care parul se mai clateste o data cu apa curata
  • Intoxicatii cronice – se face o cura de o saptamana, in care se bea jumatate de litru de seva pe zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol. Procedura se recomanda la inceput de primavara, persoanelor care sufera de: guta, reumatism, dermatoze diverse, colita de putrefactie.
  • Imunostimulatoare (activeaz? sistemul reticulo-endotelial si activitatea limfocitar?), drenor al tesuturilor infiltrate cu exces de reziduri metabolice, stimuleaz? functia de detoxifiere hepatic?, antitrombofilic?, tonic? general?, stimuleaz? remineralizarea si osteogeneza, normalizeaz? valorile ureei, acidului uric si colesterolului.
  • Ingrijirea corpului – intareste si relaxata. O apa vie de mesteacan este elixirul sanatatii pentru om, care contine zaharide, acizi fructifere, Mn, Zn, Na si Fe.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.