La comemorarea a 32 de ani de la sacrificiul lui Liviu Cornel...

La comemorarea a 32 de ani de la sacrificiul lui Liviu Cornel Babeș

0 172

Cele două organizații revoluționare, Asociația Luptătorilor și Răniților Revoluției din 1989 și Asociația Luptătorilor din 15 Noiembrie 1987 au organizat împreună cu familia eroului Liviu Babeș comemorarea a 32 de ani de la gestul eroic la troița de pe Pârtia Bradul.
Anul acesta a participat și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care a adus un omagiu eroului brașovean, care acum 32 de ani s-a autoincendiat pe pârtie și a murit în semn de protest față de samavolniciile guvernului ceaușist.
Veștea a asigurat asistența că muzeele brașovene și instituțiile Consiliului Județean vor fi partenere oricărei inițiative a Municipalității și a societății civile care vizează comemorarea eroilor brașoveni. Mai mult, șeful CJ s-a declarat susținător al unei inițiative de amplasare a unui monument închinat lui Liviu Babeș, chiar pe locul dramaticului gest, care a făcut înconjurul lumii în 1989, șubrezind serios bruma de credibilitate care mai era acordată lui Nicolae Ceaușescu.

Sacrificiul lui Liviu Babeș, un gest care a schimbat istoria României
Istoricii acelei perioade sunt de părere că autoincendierea eroului brașovean l-a convins pe Mihail Gorbaciov că situația populației românești sub jugul ceaușist este catastrofală și de neîndurat în continuare.
Această convingere l-a determinat pe liderul sovietic de atunci să devanseze acțiunile de răsturnare a lui Ceaușescu de la putere cu cel puțin un an, ceea ce l-a surprins pe Ion Iliescu nepregătit pentru preluarea puterii în decembrie 1989, aceasta fiind câștigată de popor, fără sprijinul presupușilor puciști.
Ce s-a întâmplat în continuare este deja cunoscut. Iliescu a recâștigat puterea cu prețul unei băi de sânge, tocmai de la poporul revoluționar.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.