Liberalii ar putea vota pentru suspendare

Liberalii ar putea vota pentru suspendare

0 255

Conservatorii si liberalii se lasa greu convinsi sa se alature demersului pesedistilor de suspendare a presedintelui Romaniei.


PSD-ul a anuntat ca a finalizat documentul in care enumera acuzatiile de incalcare grava a Constitutiei de catre Presedintele Traian Basescu, document ce va fi inaintat Curtii Constitutionale pentru un aviz consultativ.


Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca partidul sau conteaza pe 146 sau 147 de semnaturi ale parlamentarilor sai, care alaturi de cele 15 semnaturi promise de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, depasesc baremul de o treime dintre deputati si senatori – 157 – necesar declansarii motiunii.


?


Conservatorii – indecisi


Daca la inceput conservatorii pareau ferm convinsi sa treaca de partea social-democratilor, acum acestia s-au razgandit. PC a precizat ca nu si-a oferit inca sprijinul in vederea suspendarii din functie a Presedintelui Romaniei. „Nu criticam demersul colegilor nostri, care este un demers constitutional, democratic, dar asteptam baza juridica pentru acesta. In acest moment, nu am vazut nici aceasta baza juridica, si exista o comisie speciala a partidului care analizeaza motivele pentru suspendarea presedintelui, si care nu a dat niciun raspuns. Suspendarea presedintelui este un lucru foarte grav pentru natiune, iar cetatenii Romaniei trebuie sa cunoasca aceste argumente”, a precizat secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu.


?


PNL asteapta


Intre timp, Partidul National Liberal si-a precizat pozitia fata de initiativa PSD. „PNL nu se poate situa de partea PSD in actiunea lor pentru suspendare presedintelui inainte de a vedea pe ce se bazeaza acest document”, a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. Insa, alti liberali mai inversunati impotriva lui Basescu nu impartasesc aceeasi parere cu cea dinainte. Vicepreseditnele PNL pe probleme de comunicare si relatii publice, Ludovic Orban, a precizat ca PNL va vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, daca acesta va continua politica din ultimii doi ani. Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu declara ca partidul sau va lua o decizie privind atitudinea in raport su motiunea de suspendare la inceputul saptamanii ce urmeaza. „Inca nu stim in ce consta pozitia PSD in privinta argumentelor de incalcare a Constitutiei de catre presedintele Basescu. Poate e o simpla manevra politica, poate are un caracter constitutional corect, dar nu e corect sa spunem acum. Ca atare, vom discuta toate aceste lucruri la vremea lor. Nu stim deocamdata ce o sa facem. Nu avem un document pe care sa-l fi analizat”, a declarat Nicolaescu.


?


PD avertizeaza PNL


La declaratiile amenintatoare ale liberalilor, au reactionat democratii. Liderul PD, Emil Boc, a declarat ca in cazul in care PNL sustine suspendarea din functie a lui Traian Basescu Alianta DA nu se mai justifica, iar ramanerea la guvernare devine problematica.


?


Udemeristii il strang tare pe Basescu in brate


UDMR a anuntat ca nu va sprijinii demersul PSD-ului, pe care il considera neintemeiat. Senatorul Peter Eckstein Kovacs a declarat ca suspendarea presedintelui ar putea aduce grave prejudicii imaginii Romaniei.


?


Dupa cum se stie, PRM-ul a anuntat ca va sustine demersul PSD-ului, urmand ca pana luni sa finalizeze strangerea de semnaturi de la toti deputatii si senatorii partidului.


?

Insa, chiar daca motiunea pesedistilor este adoptata, demiterea Presedintelui Romaniei poate fi facuta doar de un referendum, convocat in termen de o luna de la suspendare, si doar in urma votului majoritatii alegatorilor inscrisi pe listele electorale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.