START la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

START la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

0 585

România, prin începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, a făcut un pas important şi se asigură că va fi prima ţară care va scoate gaze naturale din Marea Neagră.
Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre care va fi construit după anul 1989, are capacitatea de a acoperi în prima fază 10% din cererea de gaze naturale a României.
În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de resurse care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an. Proiectul cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (320 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007 respectiv 1995.
Construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a întregii infrastructuri marine şi terestre a Proiectului MGD (construirea platformei de producţie offshore, săparea sondelor de dezvoltare, instalarea conductelor offshore şi de uscat şi construirea terminalului de procesare a gazelor) se vor realiza în aproximativ doi ani, în baza unui contract de antrepriză generală încheiat cu GSP Offshore.

In ce pribește poluarea, prin lege (off-shore) s-a stabilit ca toate subtraversările să fie făcute la adâncime astfel ca plajele vor rămâne curate și la dispoziţia oamenilor.
Black Sea Oil & Gas şi Grup Servicii Petroliere (BSOG), sunt firmele care au demarat investițiile și care speră ca anul viitor primul gaz din Marea Neagră va ieşi şi va intra în sistemul naţional de transport.
Platforma de foraj Uranus a GSP va asigura forajul celor cinci sonde de producţie.

BSOG a încheiat un acord de vânzare a gazelor, pentru o perioadă de 15 ani, cu o filială din România a ENGIE pentru întreaga producţie de gaze naturale, mai puţin cota pe care producătorii sunt obligaţi să o vândă pe piaţa centralizată, şi un contract de transport al gazelor naturale cu Transgaz.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.