A murit ultimul personaj din Morometii

A murit ultimul personaj din Morometii

0 317

„Morometii” lui Marin Preda a facut din satul teleormanean Silistea-Gumesti unul dintre cele mai renumite din Romania. Dupa ce a scris „Morometii” – romanul a avut succes, iar autorul a cunoscut celebritatea – consatenii sai din Silistea-Gumesti au devenit partasi involuntari la o proiectie romanesca plina de savoare.


In timp, amalgamul de personaje, rupte din realitate, s-a topit lent si cu rabdare. Balosu, Cocosila, Iocan si toti ceilalti au murit in anii ce s-au scurs. Din „Morometii” de altadata au mai ramas astazi doar satul Silistea-Gumesti, devenit comuna.


Caci, zilele trecute, si ultimul personaj din romanul lui Marin Preda a fost condus pe ultimul drum. Florea Gheorghe, dascalul din sat in romanul lui Marin Preda, dar si invatator timp de mai bine de 40 de ani, a murit in urma cu cateva zile, cu doar o luna inainte de a implini 100 de ani. La inmormantare au participat elevi de la scoala din Silistea – Gumesti, judetul Teleorman, el fiind pentru ei o legenda vie.


Florea Gheorghe a fost director al scolii pe vremea in care Marin Preda parcurgea primele sapte clase.


In roman, Florea Gheorghe este colericul „comandant al premilitariei, Gheorghe Toderici”. Veteran de razboi, taranist persecutat politic si prieten al lui Maniu, Mihalache si Coposu. In 2006, intervievat de jurnalisti, batranul mai asteapta doua lucruri de la viata. Pe de-o parte, propriul centenar. Pe de-alta, „cetatenia” de european, conferita de intrarea Romaniei in Uniune.


?


In Silistea Gumesti chiar exista Ilie Moromete, un barbat de aproape 90 de ani, care nu are insa nici o legatura cu personajele lui Marin Preda.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.