Starea de sanatate a populatiei va fi evaluata doar din aprilie

Starea de sanatate a populatiei va fi evaluata doar din aprilie

0 278

Programul de evaluare a starii de sanatate a romanilor a fost amanat pentru luna aprilie, dupa ce parlamentarii au votat, in decembrie, un amendament la Legea bugetului pe 2007 prin care sumele provenite din taxa pe viciu vor fi cheltuite doar cu aprobarea Guvernului, si nu prin ordin de ministru.


?


Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a lansat, la inceputul lunii noiembrie, programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei Romaniei, actiune unica in ultimii 60 de ani, al carui scop viza, in principal, crearea unei imagini asupra patologiei existente la nivel national. Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice (MSP). Suma necesara estimata pentru derularea acestui program este de 900 milioane de lei. Banii vor fi alocati din fondurile proprii ale MSP, mai precis din fondul colectat in urma aplicarii „taxei pe viciu”. „Partenerii ministerului in acest program sunt cetatenii si medicii de familie, implicarea activa si responsabila a acestora fiind necesara pentru derularea lui”, anunta ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu ocazia lansarii programului.


Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a adoptat, in 12 decembrie, un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pe 2007, prin care se stabileste ca sumele provenite din taxa pe viciu sa fie cheltuite de Ministerul Sanatatii in urma aprobarilor date prin hotarare de Guvern. Amendamentul a fost adoptat in urma solicitarii mai multor deputati, care au adus ca argument in favoarea pozitiei lor faptul ca bugetul Ministerului Sanatatii nu prevede o destinatie explicita a fondurilor obtinute din taxa pe viciu. Prezent la dezbateri, ministrul Finantelor Publice, liberalul Sebastian Vladescu, a fost de acord cu faptul ca toti banii care fac obiectul bugetului de stat trebuie cheltuiti in mod transparent, iar popunerea a fost aprobata de plen.


?


Ca urmare a acestei decizii, intrarea in vigoare a programului a fost amanata pentru luna aprilie. „Avem nevoie de timp pentru modificarea legislatiei, in sensul pregatirii unei Hotarari de Guvern, in locul unui Ordin de Ministru. Mai devreme de 80-90 de zile nu putem pune in functiune sistemul, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Potrivit ministrului, incepand cu luna decembrie 2006, Posta Romana trebuia sa expedieze scrisorile si taloanele „Medic”, acestea urmand sa fie predate medicului de familie in momentul prezentarii la consulatie, precum si cele inscriptionat „Laborator de analize”, cu care cetatenii urmau sa se prezinte la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se recolta analizele recomandate.


?


Potrivit programului, incepand cu luna ianuarie a anului 2007, fiecare cetatean urma sa fie programat pentru evaluarea starii de sanatate in luna in care este nascut. Acelasi document, asa cum a fost conceput in noiembrie, prevedea ca nu vor face acest control copiii intre zero si trei ani, dupa caz, persoanele care au fost internate in spital cu maximum trei luni inainte de data la care ar trebui sa faca acest controlul, adica persoanele care au fost supuse unor examene medicale si de laborator si au confirmata sau infirmata o afectiune, acestea aflandu-se sub supravegherea unui medic.


De asemenea, bolnavii cronici care efectueaza periodic analize pentru evaluarea afectiunii de care sufera nu vor beneficia decat de o parte din analize.De exemplu, unui bolnav de diabet caruia medicul de familie,conform noului program al MSP, este obligat sa ii faca lunar glicemia, nu i-o va mai recomanda in acest set de analize. Chiar si cetatenii care nu aveau medic de familie si cei care nu erau asigurati puteau beneficia de prevederile acestui program, adresandu-se oricarui medic de familie, acesta avand obligatia sa il inscrie pe liste . Dupa data de 8 ianuarie 2007, medicii de familie erau obligati sa inceapa consultatiile in cadrul acestui program.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.