Presa internationala a marcat aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

Presa internationala a marcat aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

0 267

Intrarea Romaniei si Bulgariei in UE este comentata pe larg de presa internationala, care remarca atat evenimentele organizate in cele doua tari pentru marcarea aderarii, cat si faptul ca Sofia si Bucurestiul mai au inca de rezolvat probleme serioase pana la integrarea deplina in Uniune.


Dupa o noapte de petreceri de strada si jocuri de artificii, milioane de romani si bulgari au pasit in ziua de luni in calitate de cetateni ai Uniunii Europene, scrie Reuters. Dupa aderarea acestor doua tari sarace, numarul membrilor Uniunii a ajuns la 27, aproape jumatate dintre acestia provenind din fostul bloc comunist, despartit de Occident, pana in 1989, de Cortina de fier. Reuters reaminteste ca Romania si Bulgaria aduc numai 1% din productia economica a Uniunii.


Agentia France Presse remarca faptul ca Romania si Bulgaria se alatura UE la 17 ani dupa caderea comunismului, intr-un eveniment istoric pentru cele doua tari, care trebuie insa sa continue reformele, pentru a recupera diferentele care le separa de ceilalti 25 de membri.


?


Presa de la Londra – care a avertizat in ultimele luni in mod constant asupra riscurilor implicate de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE – comenteaza si momentul intrarii efective a celor doua tari in Uniune.


The Sun afirma din nou ca Marea Britanie se asteapta la un aflux de lucratori ilegali, adaugand ca romanii au ridicat un pahar in cinstea premierului britanic Tony Blair, dupa un discurs in care acesta le-a urat bun venit in Uniunea Europeana. Ziarul il citeaza si pe romanul Marius Parvan, care a declarat, cu ajutorul unui interpret, ca si-ar dori un permis de munca, dar nu e nicio problema, deoarece, odata ajuns in Marea Britanie isi va gasi de lucru.


The Independent afirma ca Ministerul de Interne britanic a cheltuit peste 400.000 de euro pentru o campanie publicitara care ii avertizeaza pe bulgari si romani sa nu vina in Marea Britanie decat daca sunt calificati si li s-a oferit deja un loc de munca. Si The Guardian aminteste avertismentul Ministerului de Interne britanic, care a afirmat ca romanii si bulgarii risca amenzi de cate 1.000 de lire (circa 1.500 de euro) daca incalca restrictiile impuse pe piata muncii.


The Times anunta insa, intr-un reportaj, ca exodul romanilor a inceput, dar nu catre Marea Britanie, contrazicand avertismentele privind invadarea tarii cu autobuze, trenuri si avioane.


Directorul executiv al asociatiei de caritate Immigration Advisory Service, Keith Best, a declarat, pentru BBC, ca impactul aderarii Romaniei si Bulgariei nu va insemna nimic comparativ cu cel al extinderii din 2004.


Nouvel Observateur remarca numeroasele concerte pop si rock care au marcat momentul istoric. Se mai prabuseste putin din Zidul Berlinului, a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, aflat la Sibiu, devenit, in 2007, capitala europeana a Culturii.


?


Presa spaniola comenteaza aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, subliniind ca cele doua noi state membre sunt cele mai sarace din blocul comunitar iar dupa integrarea lor portile UE se vor inchide pentru o perioada.


Uniunea Europeana numara, incepand de luni, 27 de state membre si 493 de milioane de locuitori, relateaza cotidianul spaniol El Pais. El Pais reaminteste, de asemenea, ca cele doua tari vor fi cele mai sarace membre ale UE si subliniaza ca, dupa integrarea lor, portile Uniunii se vor inchide pentru o perioada, singura exceptie fiind Croatia, care ar putea adera pana in 2010.


In prezent, este evident ca Romania si Bulgaria adera fara ca ele sau UE sa-si fi „facut complet temele”, mai scrie cotidianul spaniol.


El Mundo a relatat la randul sau ca, la 17 ani de la caderea comunismului, Romania si Bulgaria au devenit, luni, membre ale Uniunii Europene. Aderarea celor doua state da startul unei noi perioade in care viitoarele extinderi vor depinde de reforma institutionala a Uniunii si de indeplinirea cat mai stricta a normelor comunitare.


La Vanguardia apreciaza ca momentul aderarii este unul istoric pentru romani, marcand reintegrarea definitiva in marea familie europeana, dupa 45 de ani de comunism si 17 ani de tranzitie. In timp ce multi europeni confunda imaginea Romaniei cu legendele despre contele Dracula si cu realizarile unor sportivi celebri, populatia acestei tari este convinsa ca, prin cultura si traditii, tara lor face parte din Europa, comenteaza La Vanguardia, reamintind ca peste doua milioane de romani muncesc deja in UE contribuind astfel la cresterea economiei nationale.


?


Si presa americana se vorbeste despre aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. Washington Times publica un comentariu amplu privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, remarcand ca ultima extindere a Uniunii nu a starnit entuziasm in randurile opiniei publice din tarile europene. Ziarul american reaminteste ca Romania si Bulgaria au adoptat mai mult de 200.000 de pagini de legislatie UE si au aplicat reforme interne majore pentru a putea adera la UE, insa in interiorul Comisiei Europene exista sentimentul ca inca mai exista neajunsuri majore in ceea ce priveste aplicarea legislatiei europene. In plus, majoritatea membrilor UE au impus restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari, chiar daca majoritatea celor care au vrut sa plece din tara pentru a munci au facut deja acest lucru.


?


Si postul de radio neo-zeelandez mentioneaza extinderea UE, relatand despre petrecerile de strada din Bulgaria si Romania, dar remarcand si faptul ca noii membri ai Uniunii sunt cele mai sarace dintre tarile europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.