Capriciile vremii la inceput de an

Capriciile vremii la inceput de an

0 258

Noul an a venit cu multe ore insorite, cu temperaturi absolut anormale pentru data filei din calendar, ploi? dar si cu ninsori si vant puternic.
Meteorologii ne anunta ca pana joi dupa-amiaza, in cinci judete vor fi precipitatii semnificative si vant puternic. Autoritatile au transmis deja o atentionare cod galben prefecturilor din Buzau, Braila, Galati, Vrancea si Tulcea.
Potrivit ANM, in sud-estul tarii vor incepe din seara zilei de miercuri ploi si ninsori si se vor inregistra si intensificari ale vantului. Meteorologii avertizeaza ca si in regiunile de munte vor predomina ninsorile.


Vantul se va intensifica treptat in Moldova, Baragan si Dobrogea, unde trecator ninsoarea va fi viscolita
La Brasov a inceput se ninga din seara zilei de marti 2 ianuarie, reusind sa se astearna un strat de zapada care masoara pe alocuri intre 10 si 15 cm. La ora cand apare aceasta editie a cotidianului
www.infobrasov.net, caontinua sa ninga abudent si frumos in tot judetul.


Situatia vremii in Romania


Potrivit meteorologilor, pana pe 4 ianuarie la ora 9.00 dimineata, in sud-estul tarii se vor semnala precipitatii insemnate cantitativ. La munte va ninge abundent. Cantitatile de apa vor depasi local 30 de l/mp si izolat chiar 50. Vantul se va intensifica treptat in Moldova, in Baragan si in Dobrogea, unde, trecator, va viscoli ninsoarea.
In cursul zilei de miercuri, ploile care au inceput noaptea trecuta se vor transforma in lapovita si in ninsoare.


In Dobrogea, in Baragan si in Moldova se vor acumula aproximativ 25 de litri de apa/mp. Totusi, pana spre seara, in unele locuri se pot depasi 50 de l/mp. Precipitatii mixte, dar pe arii mai restranse, vor fi si in Transilvania si Oltenia. Temperaturile maxime scad fata de ziua de marti si vor fi cuprinse intre -3 si +6 grade celsius.

In centrul tarii ninge vor fi 2, 3 grade in Campia Transilvaniei si tot 2, 3, dar cu minus, in depresiunile intramontane din estul regiunii.


In Oltenia vremea seamana mai degraba cu aceea de toamna rece. Ploua, dar nu este exclus sa vedem cativa fulgi, pentru ca temperaturile sunt in scadere.


Se asteapta 5 grade la Drobeta Turnu Severin, 4 la Craiova si 3 la Ramnicu Valcea.
In Muntenia vom avea de-a face cu o vreme asemanatoare.


La amiaza vor fi 4 grade la Giurgiu si Calarasi si 3 la Slobozia si in Buzau.


In Dobrogea, ploile ocupa suprafete extinse si sunt insemnate cantitativ. In plus, acestea sunt insotite de vant puternic. Maximele scad semnificativ. Pe litoral vor fi doar 6, 7 grade, iar in partea continentala se vor inregistra 4, 5 grade.
In Moldova ploua si se asteapta 2, 3 grade in sudul regiunii.


La Iasi cade deja lapovita si va fi 1 grad, iar la Piatra-Neamt ninge si vor fi 0 grade.


Vantul se intensifica si va viscoli zapada. In nordul Moldovei este tot vreme de iarna: 1, 2 grade la amiaza, ninsoare si vant.
In Maramures si in Transilvania, vremea este mai blanda si precipitatiile mai reduse. In vestul tarii cerul este innorat si vor fi 4, 5 grade, valori care pot fi considerate normale, de altfel, pentru inceputul lunii ianuarie.
In Capitala, se strica vremea. Cerul se acopera de nori din aceasta noapte si temporar va ploua. Meteorologii prognozeaza 2 grade cu plus, dar temperatura nu va mai creste pana la amiaza decat cu 2, 3 unitati. Ploile nu se vor opri, dar trecator se pot transforma in lapovita si ninsoare. Vantul se va
intensifica treptat.
La munte vremea s-a schimbat semnificativ. Cerul este innorat si ninge de peste 12 ore. Ninsorile vor fi mai reduse in Carpatii Occidentali si vor ocupa suprafete extinse in rest. Cantitatile de apa vor depasi local 25 de l/mp si izolat chiar 50 l/mp. Vantul se va intensifica treptat si trecator va spulbera zapada.


?


?


Vremea in Europa
Aerul rece, care a ajuns deasupra Europei centrale si de vest, avanseaza spre est. In urma frontului atmosferic, in vestul Europei vine o masa de aer cald si umed. In arhipelagul britanic, la Glasgow si la Londra, acesta aduce ploi si maxime de 10, 11 grade.
Aceeasi masa de aer isi face simtita prezenta si in jumatatea vestica a Frantei. La Paris, insa, dimineata este ceata, iar la amiaza vor fi 8 grade.


In centrul Europei, maximele sunt cu aproximativ 5 unitati mai reduse decat in vest, dar mai ridicate decat cele obisnuite in aceasta perioada. Vor fi 4 grade in Budapesta si la Praga. Ploaia de aici se poate transforma in lapovita si ninsoare in urmatoarele ore.
La Viena ploua si sunt prognozate 6 grade, iar la Varsovia 5 grade.


La Minsk si la Kiev Ninsori slabe, pe arii restranse, acelasi lucru il gasim si in nord-estul continentului. Aici sunt sanse sa apara si soarele si, oricum, este cald pentru aceasta data, cu maxime de 1, 2 grade.


La Chisinau temperatura scade fata de marti, dar nu vor fi mai mult de 4, 5 grade la amiaza
In sud-estul Europei, actioneaza o perturbatie atmosferica proaspat formata, care afecteaza si sudul tarii noastre.


La Atena ploua la fel ca si la Istanbul. La amiaza, temperatura se opreste pe la 14 grade, valoare normala pentru inceputul lui ianuarie.


In Peninsula Iberica, vremea se mentine in general frumoasa. Sunt prognozate 10 grade la Madrid iar la Lisabona vremea continua sa se incalzeasca. Cerul va fi insorit si termometrele vor indica 17 grade.


?


Iza M.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.