Noi lămuriri de la Grupului de Comunicare Strategică privind drepturile pe care...

Noi lămuriri de la Grupului de Comunicare Strategică privind drepturile pe care le …mai avem!

0 795


Având în vedere că la nivelul Grupului de Comunicare Strategică au fost primite întrebări noi ce privesc situaţii punctuale privind respectarea măsurilor de distanţare socială, dar şi pentru a veni în întâmpinarea situaţiilor legate de sărbătorile pascale în contextul din acest an, Guvernul ne oferă nou set de întrebare/răspuns, referitor la modul de folosire a spălătoriilor auto, mersul la piață, viziatare părinților, Slujba de înviere, menit să ne ţină departe de amenzi. Începem cu mașinile deoarece așa cum am scris săptămâna trecuta unii reprezentanți ai poliției dau amenzi deși ordonanțele militare spun altceva. Vedeți articolul: ,,Excesul de zel acoperă mediocritatea. Coronavirusul nu afectează cașcheta: un brașovean a fost amedat pentru că își spăla mașina în mod autorizat pe traseu”.

  • Pot să mă duc cu maşina la service-ul auto?
  • Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese şi a reprezentanţelor auto sau a altor instituţii de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanţă Militară, excepţie făcând cele care îşi desfăşoară activitatea în marile centre comerciale.În cazul în care autoturismul prezintă o defecţiune care nu permite folosirea lui în condiţii de siguranţă, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanţă sau alte unităţi de profil poate face acest lucru completând declaraţia pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat.
    În cazul achiziţionării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă şi un document doveditor al tranzacţiei (factură, procură, contract etc.)
  • Pot merge la spălătoria auto să îmi spăl maşina?
  • Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curăţarea maşinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanţelor militare. Deplasarea se poate face completând declaraţia pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat.
  • Aş dori să părăsesc locuinţa actuală din jud. X împreună cu prietena mea şi să mergem, cu maşina personală, la adresa de domiciliu din buletin, respectiv din jud. Y, deoarece în Jud. X numărul cazurilor de persoane ce au fost confirmate cu COVID-19 este mult mai mare faţă de cel din Jud. Y. Intenţionăm să intrăm în autoizolare la domiciliul din Y, împreună cu familia. Putem face aceasta deplasare?
  • În Ordonanţa Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetăţenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locaţie indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale şi a restricţiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în altă zona, dacă persoanele deţin acolo o casă care le oferă condiţii mai bune, pentru a rămâne în respectiva localitate.
  • Cum se pot deplasa persoanele care nu ştiu să scrie şi să citească?
  • Completarea unei declaraţii pe proprie răspundere este o condiţie obligatorie pentru deplasarea în afara locuinţei, cu excepţia situaţiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declaraţie vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorităţi locale, prin serviciile de asistenţă socială.

Despre cum putem merge la piață sau ce putem face de Înviere vă vom prezenta în continuare.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.