12 aprilie –Sfintele Paști la catolici, Floriile la ortodocși; cele două sărbători...

12 aprilie –Sfintele Paști la catolici, Floriile la ortodocși; cele două sărbători creștine, fără credincioși în locașurile de cult, din pricina pandemiei!

0 256

Biserica Romano-Catolică celebrează, în 2020, sărbătoarea Învierii Domnului, duminică, 12 aprilie. Celebrarea Sfintelor Paști este, în acest an, atipică. Pandemia a împiedicat prezența enoriașilor în locașurile de cult, slujbele desfășurându-se în biserici, doar în prezența slujitorilor acestora. Paștele catolic este celebrat de credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici, care au spus sâmbătă seara „Cristos a Înviat!” şi sărbătoresc, duminică și luni, Sfintele Paşti. Sâmbătă noapte catolicii au celebrat trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat. Anul acesta, Paştele catolic are loc cu o săptămână înainte de cel ortodox, care va fi celebrat pe 19 aprilie.

Duminica Floriilor sau Floriile reprezintă o sărbătoare creștină, ortodoxă, fără dată exactă. Aceasta este sărbătorită mereu în ultima duminică dinaintea Paștelui. În 2020, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile în 12 aprilie. În Duminica Floriilor, la biserică se sfințesc ramuri de salcie. Se spune că aceste ramuri sființite au puteri terapeutice miraculoase, ferindu-ne de boli.În această zi își serbează onomastica toate persoanele care poartă nume de floare. Conform datelor Ministerului de Interne, peste 1,5 milioane de români poartă numele de floare. Aceștia își serbează onomastica în Duminica Floriilor. În acest an, în urma ordonanțelor militare, impuse de epidemia Covid 19, pelerinajul de Florii se suspendă, Sfânta Lumină va fi distribuită la cerere, în faţa locuinţelor, iar în noaptea de Înviere credincioşii cu candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, transmite Patriarhia Română. 

”Slujbele de Paștele catolic și pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) şi vor fi distribuite, de către voluntari, credincioşilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie”, precizează Patriarhia.

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot face în continuare doar la domiciliu.

De asemenea, pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, ”va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult”, de către persoane cu mască şi mănuşi de protecţie.

”Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat)”, precizează Patriarhia, adăugând că ”pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie”.

Pentru noaptea de Înviere, Patriarhia recomandă credincioşilor să iasă în balcoane sau în curţi cu lumânări aprinse.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.