Șapte cazuri coronavirus la Brașov!

Șapte cazuri coronavirus la Brașov!

0 183

Cele șapte cazuri de infectare cu Covid 19 confirmate în Braşov au apărut în următoarea ordine:
Vineri
Caz 1: Braşov, Bărbat, 44 ani care s- a întors în data de 11 .03.2020 din Boston şi a fost internat cu simptomatologie specifică  în data de 12.03.2020.
Caz 2: Brasov, femeie, 51 ani, venită din Italia, aflată în carantină.

Sâmbătă
Caz 3: Bărbat, 51 ani, Brasov,  întors din Italia în 12.03. 2020, aflat în carantină
Caz 4: Femeie, 53 ani, din Braşov, contact caz 76 ( bărbat venit din Boston)

Duminică
Caz 5: Femeie, 48 ani (soţia bolnavului de 44 de ani venit din Boston pe 11.03).
Caz 6: Bărbat, 39 ani, aflat în carantină din data de 13 martie.
Caz 7: Fără detalii comunicate de către autorităţi.

Se pregătește plafonarea preţului la medicamente, măşti şi dezinfectanţi

În altă ordine de idei amintim că premierul Ludovic Orban a anunţat ieri prin videoconferinţă, că în decretul privind instituirea stării de urgenţă ar putea fi prevăzută plafonarea preţului la medicamente, măşti de protecţie sau dezinfectanţi.
O măsură care sigur va fi luată este măsura de a limita creşterile preţurilor la medicamente şi la astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de faţă. Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgenţă va fi una pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a spus Orban.
Un alt efect al instituirii stării de urgenţă vizează facilitatea achiziţiei rapide a produselor din domeniul sănătăţii şi întărirea instituţiilor statului care se luptă cu epidemia de coronavirus.

Pensiile vor veni la timp
Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică, într-o videoconferinţă, că pensiile ar putea fi plătite mai devreme, însă doar cele care sunt plătite prin intermediul băncilor. Şeful Executivului ne asigură, însă, că plata pensiile prin poştă nu va întârzia.
Au existat mai multe discuţii în privinţa plăţii pensiilor. Încă nu am luat o decizie. Au fost propuneri să se plătească anticipat pe două luni. Vom asigura pensiile la timp şi într-adevăr în ceea ce priveşte pensiile care sunt plătite prin intermediul băncilor, nu prin intermediul poştei, vom încerca să fie plătite mai repede”, a anunţat Ludovic Orban, într-o videoconferinţă de presă.

Măsuri pentru susţinerea firmelor
Premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul este pregătit să adopte măsuri pentru susţinerea companiilor afectate de pandemie, nominalizând domenii precum transporturile, cele de marfă, restaurante. „Am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic şi să pregătească măsuri care să susţină toate domeniile economice. Este clar că în transporturi, rutier, de marfă, în domeniul ospitalităţii – cafenele, restaurante, ca şi în alte domenii, impactul este foarte mare şi Guvernul este pregătit, printr-o consultare amplă cu patronate şi indicate, să adopte măsuri rapide pentru companiile din domeniile afectate şi a angajaţilor care riscă să aibă de suferit”, a declarat Orban.

Din fericire nu este necesară intervenția FMI. Avem bani de cheltuit spun guvernanții
Premierul Ludovic Orban a mai spus, duminică, că momentan, în România, nu există probleme cu finanţarea cheltuielilor: „avem bani de cheltuit”.
Există anunţuri de la nivelul Comisiei Europene că se va relaxa stricteţea impunerii măsurii de respectare a deficitului bugetar. Asta va fi o măsură care va afecta toate ţările europene, pentru că este necesară. Să ne aducem aminte că austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză şi deja sunt anunţuri din partea Comisiei Europene că va exista o relaxare în ceea ce priveşte deficitul bugetar. Vom avea parte de resurse de la Uniunea Europeană pentru susţinerea cheltuielilor excepţionale. (…)
Nu am avut nici o discuţie privind un împrumut de la FMI. Împrumutul de la FMI ar presupune reducerea costurilor, măsuri de natură restrictivă, dar noi trebuie să intervenim pentru susţinerea angajaţilor şi companiilor. (…) Suntem în dialog cu BNR şi băncile pentru a genera măsuri din partea sectorului financiar – bancar pentru sprijinul companiilor din sectoarele cele mai afectate: restaurante, baruri, cele de transport. (…) Ne gândim la o măsură de tipul unui credit fiscal, adică o scutire de la plata unor taxe, contribuţii, urmând să fie reeşalonate după ce trece criza”, a mai anunţat premierul.

Masaj de la MAI: turiști întoarceţi-vă acasă
În contextul evoluţiei la nivel global a infecţiei cu COVID-19 şi a demersurilor întreprinse de alte state în vederea gestionării şi prevenirii răspândirii acesteia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care se află ca turişti în străinătate „să depună demersuri pentru scurtarea şederii şi revenirea în ţară în cel mai scurt timp”.
Având în vedere faptul că măsurile adoptate la nivelul statelor pot afecta inclusiv traficul aerian şi pot suferi modificări de la o zi la alta, MAE recomandă contactarea agenţiilor de voiaj şi a companiilor aeriene în vederea modificării zborurilor şi a identificării unor rute alternative pentru retur. Totodată, MAE subliniază că orice călătorie în străinătate în contextul actual trebuie evaluată cu responsabilitate şi din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de statele de tranzit şi destinaţie şi recomandă consultarea informaţiilor disponibile pe site-ul MAE şi pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate”, a ieri MAI.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.