Se pregăteşte infrastructura de navigaţie aeriană la mult promisul Aeroport

Se pregăteşte infrastructura de navigaţie aeriană la mult promisul Aeroport

0 236

După ce la finalul anului trecut a fost semnat contractul cu firma Teche Construct Solutions care pregăteşte studiul de fezabilitate pentru această investiţie Proiectul Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG) a intrat în etapa pregătirii infrastructurii de navigaţie aeriană (ANS), a anunţat Consiliul Judeţean Braşov într-un comunicat de presă săptămâna aceasta.
Autoritatea Aeronautică Română şi ROMATSA au delegat pentru proiectul Braşov reprezentanţi cu autoritate la nivel de conducere.
Astfel, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, luni, la sediul CJ Braşov a avut loc prima şedinţă de lucru privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană, la care au participat reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR), Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA, ai firmei Teche Construct Solutions şi ai CJ Braşov. Având în vedere importanţa şi complexitatea temelor abordate, Autoritatea Aeronautică Română şi ROMATSA au fost reprezentate la nivel de directori, experţi pe probleme de spaţiu aerian şi proceduri de zbor. Administraţia judeţeană a fost reprezentată de preşedintele CJ Adrian Veştea, directorul Direcţiei Implementare AIBG, Alexandru Anghel, şi specialişti din cadrul direcţiei.

Temele de discuţie au vizat condiţiile iniţiale de operare, conceptul de spaţiu aerian, proceduri de zbor, colaborarea cu armata şi companiile aeriene. „S-a discutat şi tema turnului de control – turn virtual sau turn clasic – soluţia finală urmând a fi adoptată după efectuarea analizei de siguranţă, cu luarea în considerare a condiţiilor specifice zonei şi a conceptului de operare”, a declarat Adrian Veştea.

Expertiză internaţională pentru procedurile de zbor
Cu acest prilej s-a stabilit un mod de lucru interinstituţional, astfel încât părţile implicate să fie la zi cu stadiul proiectului, pentru a se obţine avizele necesare fiecărei etape.
Totodată, reprezentanţii administraţiei judeţene au precizat că pentru elaborarea studiului de fezabilitate în vederea asigurării serviciilor de navigaţie aeriană – achiziţie adjudecată sfârşitul anului trecut de firma Teche Construct Solutions SRL, administraţia judeţeană beneficiază de expertiza internaţională a subcontractanţilor Airport Gurus şi Cirrus Aviation, firme cu o bogată experienţă în designul spaţiului aerian, al procedurilor de zbor, cât şi al echipamentelor de navigaţie, meteo şi comunicaţii.
De altfel, Adrian Veştea a afirmat că în timpul întâlnirii de luni s-a luat în discuţie ca pentru Aeroportul Internaţional Braşov să fie proiectate inclusiv proceduri de zbor satelitare, care vor deveni obligatorii în următorii ani.
În ceea ce priveşte pe partea de infrastructură (aerogară, căi de rulare, pistă), procedurile au fost derulate, lucrările urmând a fi finalizate 90% la sfârşitul anului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.