Liberal mai face un cadou – extinde cu 15 ani acordul cu...

Liberal mai face un cadou – extinde cu 15 ani acordul cu ExxonMobil și OMV pentru concesionarea perimetrului de gaze din Marea Neagră

0 267

Guvernul Orban (Urmasii lui Tariceanu…pe cand era liberal) a aprobat prelungirea cu 15 ani, până în 2045 (!!), a acordului petrolier dintre statul roman și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, semnat inițial în anul 2000 cu valabilitate până în 2030, prin încheierea în acest sens a unui simplu act adițional la acord, confirmate informațiile publicate de Profit.ro în urmă cu peste o lună. 
Hotărârea de Guvern a fost adoptată la scurt timp după ce Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, a declarat la Viena că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom,cu privire la cel mai important perimetru offshore de gaze din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Oficialul OMV a făcut această declarație într-un context în care a susținut că Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia și de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, Acordul petrolier inițial privind perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil. Asta după ce decizia finală de investiție în proiect a companiilor concesionare, care ar fi trebuit adoptată în 2018, a fost amânată. În cele din urmă, cele două companii au cerut și prelungirea cu 15 ani a acordului. 
Acest lucru implică modificarea acordului de concesiune printr-un act adițional, având ca obiect extinderea duratei concesiunii”, se menționează în nota de fundamentare a HG-ului adoptat astăzi de Guvern. Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care – vezi Doamne, –,ar fi „escurajat’ nvestițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de  …  saracele  companii concesionare din Marea Neagră și le obligau să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România,… Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale. ”.
Astfel, Titularul a efectuat în integralitate lucrările stabilite în programele …minime de explorare aferente perioadei inițiale de explorare și celor 4 faze de extindere opționale .
Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durata totală a acordului de concesiune de patruzeci și cinci (45) de ani”, adică până …hat în 2045, precizează nota de fundamentare. 
ExxonMobil și OMV Petrom estimau anterior că producția de gaze din perimetrul Neptun Deep ar putea debuta în 2021 și ar putea dura chiar 15 ani, respectiv până în 2036.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.