Ce tara frumoasa! Si nici nu-i locuita

Ce tara frumoasa! Si nici nu-i locuita

0 247

Sibiul a fost ieri gazda Conferintei Internationale pentru Populatie si Dezvoltare, eveniment la care a participat si presedintele Traian Basescu. Organizatorii au pus intalnirea sub o intrebare-generic „Populatia Romaniei, incotro” – la care vreo trei milioane de romani au gasit demult raspunsul. In timp ce specialistii reuniti la Sibiu pareau sinceri ingrijorati de statisticile despre scaderea numarului de locuitori ai Romaniei, nativii romani scosi lipsa la numaratoare au inceput un alt fel de viata pe ale meleaguri. Asa ca nu era nevoie ca statisticienii si psihologii sa-si framante mintea cu aflarea destinatiilor catre care a migrat buna parte din populatia patriei. Un sondaj printre cei plecati ar fi dat un raspuns-evantai la interogatia continuta de acel incotro din coada titulaturii si anume: Spania, Italia, SUA, Canada, Germania, Franta, Portugalia, Ungaria, etc.


Daca raspunsul ar fi fost relativ usor de gasit, datele statistice raman nu mai putin ingrijoratoare: potrivit previziunilor, in 2100 Romania va numara abia 8,6 milioane de romani. In ultimii 17 ani, populatia Romaniei s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, cauzele fiind atat scaderea natalitatii, cat si migratia internationala.


In plus, este pentru prima data in Romania cand rata natalitatii este mai ridicata in mediul urban decat in cel rural. Se pare ca am ramas consecventi fermecatoarelor noastre ziceri si comori de intelepciune si ca doar eternitatea s-a nascut la sat. Copii, mai putin.


Una dintre primele parerile de rau pe care le va provoca scaderea drastica a natalitatii si migrarea in valuri a populatiei catre tari mai ospitaliere si mai decente, este trauma despartirii de sintagma draga cu cele „22 de milioane de romani”, despre care am crezut toata copilaria si tineretea ca traduce bine realitatea demografica de la noi din tara. Se pare ca vom fi nevoiti sa ajustam periodic pomenitul numar si sa mai luam un span din el cu fiecare an care trece.


Tragedia de a deveni o tara de babalaci cu reumatismul la purtator nu este compensata nici macar de perspectiva unui sistem de pensii care sa faca mai usoara povara hainelor batranetii si sa dea un sens unei vieti irosite la locul de munca. Acelasi presedinte Basescu s-a aratat ingrijorat de colapsul ce ameninta Romania inca de la anul in urma deciziei iresponsabile si populiste a Guvernului Tariceanu de a mari cu orice pret pensiile, fara garantia surselor de finantare.


Reputatia de tara a discrepantelor pe care se incapataneaza sa si-o castige de la o vreme Romania se hraneste copios din sistemul de pensii. In urmatoarele patru luni, daca nu doriti ca vreo masinarie electronica sa va repartizeze automat, trebuie sa optati pentru una dintre societatile private care abia asteapta sa va administreze contributia de pensie. Foarte multi dintre viitorii contribuenti la aceste fonduri ignora inca detaliile despre felul in care cotiza, desi companiile cu pricina se afla de ceva vreme in spatiul publicitar cu reclame atractive.


Nu e de mirare, insa. Tot reclama este si spotul acela despre invazia investitorilor in Romania si intoarcerea in tara a valurilor de emigranti, atrasi de mirajul imbogatirii acasa. Pronosticurile optimiste si anunturile crainicilor despre cel 30 de milioane de locuitori nu impiedica populatia Romaniei sa scada pe zi ce trece.


Cu tot dezastrul demografic ce se prefigureaza intr-un orizont riscant de apropiat, am curajul sa prevad o alta explozie. A turismului. In ritmul de depopulare a patriei, turistii straini nu vor mai putea taxa Romania cu replica ofensatoare in doua parti „Ce tara frumoasa. Pacat ca-i locuita”.


Va ramane doar o tara frumoasa.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.