Guvernul tot mai generos – cinci milioane de lei pentru Spitalul redeschis...

Guvernul tot mai generos – cinci milioane de lei pentru Spitalul redeschis din Săcele!

0 172

Pentru ,,supraviețuire” Spitalul Municipal Săcele are nevoie de cinci milioane de lei din fondul de rezervă pentru susţinerea activității acestuia.
De aceea Prefectura Braşov, la începutul acestei săptămâni, a solicitat Guvernului să aloce suma amintită pentru că dacă nu vin banii există riscul ca unitatea să se închidă.

Proiect de HG supus dezbaterii publice
În urma acestui demers, începând de ieri, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice analizează un proiect de Hotărâre al Guvernului privind alocarea acestei sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru municipiul Săcele, judeţul Braşov. 
În baza acestei solicitări, MDRAP a elaborat proiectul unei hotărâri de Guvern, acesta fiind suspus în dezbatere publică până în 16 octombrie.
Municipiul Săcele solicită sprijinul în vederea finanţării activităţii Spitalului Municipal Săcele, pentru perioada următoare, în lipsa acestei finanţări existând riscul blocării activităţii unităţii medicale, urmată de posibila închidere a acesteia”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.
În documentul de fundamentare se precizează că, prin adresa comună a Instituţiei Prefectului – Judeţul Brașov şi a Consiliului Judeţean Brașov a fost solicitată suma cinci – 5 –  milioane de lei, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Spitalului Municipal Săcele.
Asta deoarece fondurile sunt acum insuficiente deși în decursul perioadei iulie – decembrie 2017 s-au încheiat două contracte de servicii medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov pe baza unui Ordin de Ministru vizând o structură minimă de funcţionare pentru Spitalul Municipal Săcele.

Spitalul închis de Guvernul Băsescu-Boc alături de alte zeci de spitale
Amintim că Spitalul din Săcele a fost închis în anul 2011 de Guvernul Băsescu – Boc ( mai țineți minte cum pediștii vopsiți acum liberali explicau că nu sunt bani pentru medici și spitale dar construiau obiective inutile – precum terenuri sportive în pantă – sau obiective sportive la prețuri exagerate – precum un patinoar din Brașov care a costat la inițiativa SC Primăria Scripcaru SRL de trei ori mai mult decât prețul real!?).
Închiderea acestuia a avut loc dintr-un plan mai vast de atac la sănătatea românilor, pus la cale de liderii pedeliști trecuți acum la PNL sau PMP, spitalul amintit obținând premiul băsescian ,,lacătul pe poartă în rang de ruină” odată cu alte aproape șaptezeci de spitale din ţară şi fiind redeschis ulterior cu mari eforturi în anul 2017 după o lungă luptă a comunității locale cu mafia birocratică.

Treizeci și cinci de medici și peste o sută de asistente, infirmieri, brancardieri lucrează acum la Săcele
Conform datelor prezentate de autorități din data de 1 mai 2018, Spitalul Municipal Săcele funcţionează cu spitalizare continuă, cu program zilnic non stop în fiecare zi a săptămânii conform structurii aprobate de Ministerul Sănătăţii şi în baza contractelor de servicii medicale (spitalizare continuă, spitalizare de zi, ambulatoriu integrat şi de specialitate), încheiate cu CJAS Braşov.
Acum, spitalul este deservit de treizeci și cinci de medici şi peste o sută de asistenţi medicali, infirmiere şi personal auxiliar, urmând ca în perioada imediat următoare să se ocupe posturile vacante de medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar, până la o structură de personal în număr de 281 persoane, ce va include doua linii de gardă permanente.

În anul 2018, Consiliul Local al Municipiului Săcele a alocat un buget pentru secţiunea de funcţionare de 1.436.000 lei. În anul 2019, Spitalul Municipal Săcele primeşte în continuare finanţare de la Consiliul Local pentru cheltuieli de funcţionare în cuantum de 2.050.000 lei până la începutul lunii octombrie anul curent.
Cu toate acestea: „Veniturile proprii obţinute de Spitalul Municipal Săcele, în baza contractelor încheiate cu CJAS Braşov sunt insuficiente pentru continuarea activităţii medicale şi pentru susţinerea cheltuielilor de funcţionare a unităţii.
Adresabilitatea pacienţilor este în continuă creştere – faţă de 416 prezentări contractate la nivelul lunii decembrie 2017, s-a ajuns la 3.311 prezentări pe lună. Astfel, în perioada iulie 2017 – septembrie 2019 s-au înregistrat 43.019 prezentări (cazuri medicale rezolvate). Pentru funcţionarea Spitalului Municipal Săcele şi pentru continuitatea actului medical este nevoie de sprijin financiar în sumă de 5.000.000, pentru perioada septembrie – decembrie 2019, pentru următoarele categorii de cheltuieli: amenajarea spaţiilor medicale, utilităţi absolut necesare pentru confortul pacienţilor, medicamente, reactivi, alte obiecte de inventar”, susţin autorii proiectului de hotărâre.

Primarul Popa cere bani Guvernului….criticându-l
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, spune că: „În primul rând, avem de plătit restanțe, multe la reactivii folosiți în laborator, care sunt foarte scumpi. Trebuie spus că în ultimii doi ani, Guvernul nu a ținut cont de faptul că la Săcele am redeschis Spitalul Municipal. 
Noi am făcut eforturi mari în acest sens și până în prezent nu s-au alocat deloc fonduri pentru funcționare. Acum suntem în impas și din cauza alocării bugetare mai mici în 2019 față de 2018, cu 30 de procente, și nu mai aveam soluții, având în vedere că întreținerea spitalului este foarte costisitoare. Este foarte important să fim sprijiniți la acest capitol”.
Ca istoric amintim că în proiectul Hotărârii de Guvern se mai arată că Spitalul Municipal Săcele a fost inaugurat în anul 1946, iar în data de 1 aprilie 2011, prin Hotărârea de Guvern nr. 345 din 31 martie 2011, unitatea a fost închisă, odată cu alte 66 șiazeci și șase – de spitale din ţară.
Începând cu data de 1 iulie 2017, municipiul Săcele a redeschis spitalul şi a alocat un buget pentru funcţionarea acestuia în sumă de 1.206.000 lei.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.