Apartamentul lui Carol al II-lea de la Pelisor poate fi vizitat

Apartamentul lui Carol al II-lea de la Pelisor poate fi vizitat

0 232


Incepand cu acest week-end, la Pelisor pot fi vizitate si unele incaperi care pana acum au fost inchise. Este vorba despre apartamentul Regelui Carol al II-lea, sufrageria in care familia regala lua micul dejun, atelierul de pictura al Reginei Maria, salonul de joaca al copiilor, camera preceptorul Regelui si un salon oriental.


Potrivit informatiilor oficiale, aceste incaperi nu s-au vizitat intrucat nu s-a cunoscut destinatia lor. Insa, intre timp, ele au fost restaurate cu ajutorul fotografiilor de epoca si redate circuitului turistic.? La parterul palatului a fost inaugurata si o expozitie de ceasuri majoritatea din colectia regala. Printre ele, chiar ceasul pe care l-a primit in dar Regele Carol al II-lea cu ocazia revenirii sale pe tronul Romaniei. Cele mai multe ceasuri sunt de fabricatie germana, din secolele XVII – XVIII. Expozitia va fi deschisa pana la sfarsitul anului.


Este bine ca turistii pot viziona intregul complex, dar explicatia cum ca nu s-a cunoscut destinatia incaperilor care au fost restaurate apoi dupa fotografii este ciudata. Unde au fost pana acum fotografiile si cum de-au aparut din senin si cum de s-a putut aranja asa de repede totul? In plus ar mai fi de stiut de ce pana acum anumite incaperi din Peles nu puteau fi vizitate, motivul invocat de ghizi fiind “structura cam subreda din lemn”. La putin timp dupa ce am auzit aceasta explicatie la fata locului, s-a anuntat ca incaperile respective se pot vizita. Si nici macar nu s-a facut vreo lucrare de consolidare, ori ceva de genul asta. Basca faptul ca intregul interior este tot din structura de lemn. Dupa ce procedura de retrocedare s-a finalizat, accesul a fost permis, destul de rapid peste tot si nu cred ca e vorba doar de principiul “ochiul stapanului ingrasa porcul”. Ce ni se ascunde? Ce a fost in incaperile respective si nu mai este?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.