Laura Codruța Kovesi nu are susținerea oficială a statului român pentru funcția...

Laura Codruța Kovesi nu are susținerea oficială a statului român pentru funcția de Procuror-șef european!!

0 80

Premierul Viorica Dăncilă a fost cât se poate de clar – România nu susține un mandat pentru funcția de procuror european, pentru Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA și a Parchetului general din perioada Trăian Băsescu.
Atăta timp căt asupra lui Laura Codruța Kovesi ”există suspiciuni”, trebuie mai întâi să se lămurească situația, spunea premierul Dăncilă făcând referire la imensul Dosar deschis de Secție Specială, în care sunt atâtea fapte penale nelămurite încă.
”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a spus Dăncilă.

Întrebată cum va vota joi Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, Viorica Dăncilă a subliniat fără rezervă: ÎMPOTRIVĂ!

Sforarii ce conduc UE, prin președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene „vor să retesteze” joi, în Consiliul COREPER, o eventuală susținere a candidatei românce Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Votul anterior a fost negativ pentru Laura Codruța Kovesi, reprezentantul Franței, Jean-Francois Bohnert, fiind preferat de COREPER.

Ce este Consiliul Uniunii Europene – COREPER

Consiliul Uniunii Europene

În configurația instituțională unică a Uniunii Europene, Consiliul Uniunii Europene COREPER, este instituția în care guvernele statelor membre își promovează pozițiile naționale în negocierea dosarelor legislative și non-legislative. Practic este una din cele șapte instituții europene create prin tratatele Uniunii și este, alături de Parlamentul European și Comisia Europeană, responsabilă pentru negocierea legislației europene.

În timp ce celelalte instituții ale Uniunii Europene au Președinți cu mandate multi-anuale, COREPER nu are o persoană care ocupă poziția de Președinte. Președinția COREPER (Consiliului Uniunii Europene) se schimbă la fiecare șase luni și fiecare stat membru are obligația de a exercita pe rând Președinția prin prezidarea reuniunilor organizate în cadrul Consiliului la nivel ministerial, de ambasador și de expert.

Atribuţiile Consiliului Uniunii Europene
* Negociază și adoptă legislația
* Coordonează politicile statelor membre
* Dezvoltă politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene
* Încheie acorduri internaționale
* Adoptă bugetul Uniunii Europene

Vă reamintim că membrii Consiliul UE (COREPER, prezidat de România) a dat un vot în favoarea desemnării candidatului francez pentru postul de procuror european. În mod formal ar fi trebuit ca să urmeaze votul din Parlamentul European.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.