CNS nu agreaza Regiunile propuse de UDMR

CNS nu agreaza Regiunile propuse de UDMR

0 225


Consiliul National Secuiesc nu agreaza reorganizarea Regiunilor de Dezvoltare din Romania. Rezolutia UDMR de la Targu Mures, ce reitereaza o idee mai veche a UDMR, anume de a crea mai multe regiuni de dezvoltare mai mici, a impartit Romania in 15 Regiuni. Una dintre acestea cuprinde judetele Covasna, Harghita si Mures, judete prevazute a fi incorporate Tinutului Secuiesc dorit de CSM. Aceasta din urma critica aspru UDMR pentru demersul facut, acuzand neutralizarea solicitarii secuimii privind autonomia.


Reamintim faptul ca in Europa nu s-a realizat nicio autonomie dupa modelul propus de specialistii UDMR. Din regiuni de dezvoltare niciunde si niciodata nu s-a format o autonomie cu competente sporite. Baza autonomiei Tinutului Secuiesc, ca si autonomia basca, catalana, scotiana, este un drept al popoarelor la autoguvernare”,? se arata intr-un comunicat de presa ?transmis, miercuri, de catre Fodor Imre, presedinte CNS.


De asemenea liderul CSM considera ca s-a diminuat procentul maghiarilor din perimetrul vizat. In opinia sa granitele Tinutului nu ar fi coincis cu granitele administrative ale celor trei judete, Tinutul s-ar fi intins si in alte judete invecinate, precum Brasovul, urmand ca granitele sa fie stabilite prin referendum. Potrivit estimarilor CSM Tinutul Secuiesc ar fi avut 76% maghiari.


Prin delimitarea stricta la cele trei judete a Regiunii propuse de UDMR, procentul scade la 74%.


„In judetul Harghita procentul maghiarilor este de 84%, in Covasna de 74%, iar in regiunea de dezvoltare propusa de UDMR acest procent ar scadea la 59%. Reamintim ca, potrivit proiectului de lege al CNS privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, acest procent este de 76%, dar hotarele administrative ale Tinutului Secuiesc vor trebui stabilite in urma unui referendum„, se mai precizeaza in comunicat.


Interesant este ca in opinia celor doua organizatii romanii n-ar avea niciun cuvant de spus. Nimeni nu pomeneste despre ceea ce ar dori romanii. Si daca tot se vrea referendum, de ce nu unul la nivel national? Poate noua nu place niciuna dintre cele doua idei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.