În mod sigur, Decebal si Stefan cel Mare, n-au mancat mamaligă…

În mod sigur, Decebal si Stefan cel Mare, n-au mancat mamaligă…

0 533

Mămăliga este un aliment destul de des întâlnit în meniul oricărui român Dar, sigur nu este inventie romanesca.…cum mai cred multi. Adevarat ,   banala mâncare poate deveni si un medicament folositor în tratarea răcelilor şi a pietrelor la fiere, scrie cu seriozitate… realitatea.net.

Oricum, în mod sigur Decebal nu… consuma alimentul minune si se pare ca însuși Ștefan cel Mare nu apucase sa intre in posesia unor cantitati de boabe de porumb suficiente pentru primele recolte… nationale. Pur si simplu, inca nu erau cunoscute in Europa boabele de porumb aduse… în
Lumea Veche prima oara de Cristofor Columb din America… de sud.
Mihai Viteazu’, da! El consuma mamaliga… Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire”.
Dispreţuit pe nedrept,mai ales de unguri si nemți acest „medicament tradiţional” aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave.
Dupa ce i-au facut pe romani …mamaligari, sasii de la noi ,ca si ungurii (nu insa si secuii, care pregatesc „Bulzul Secuiesc”, fara egal!!) s-au convins cu …propria burta ca  o cura cu mămăligă este foarte sănătoasă, hrănește organismul şi curăţă intestinele.
Un aliment tradiţional cum este mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialiştilor, fără a i se putea găsi o contraindicaţie… Dimpotriva,  fierturile de porumb au fost apreciate, poate, din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor, carora le era la indemana…
Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă 
scade cu 60% riscul de boli psihice, generate de disfuncţii tiroidiene.
De-asta romanii din Moldova sunt mai calmi, au un temperament mai domol…
De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentraţia de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză şi, implicit, de infarct, dovedit statistic! 
Studiile recente au scos în evidenţă faptul că de aceea media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decât a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment. În boabele de porumb au fost descoperite substanţe derivate ale acizilor arahidic şi palmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Ajunşi în sânge se transformă în hidroxiacizi, care vor purifica sângele de unele substanţe toxice.
Efectul detoxificant uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice.

La populaţiile unde se consumă zilnic terci de mălai, incidenţa bolilor hepatice este de 10 ori mai mică, iar copiii au o dezvoltare mai bună. Mai mult, banala mămăligă revitalizează funcţiile sexuale, în special feminine. Unguroaicele stiu de ce !
Rezultatele cercetărilor româneşti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr (unde mămăliga e mai des pe masa românilor) arată că 9% dintre femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariană intensă, manifestată şi prin prelungirea vieţii sexuale chiar şi după vârsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător şi de longevitate.

Mămăliguţa e utilă şi celor care suferă de obezitate, deoarece acest aliment conferă o senzaţie de saţietate extrem de rapidă, datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa.
Studiile de specialitate au arătat că la persoanele care consumă regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi îngrăşarea, somnolenţa, lipsa de tonus fizic şi mental, sunt reduse considerabil. 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.