Rejudecarea dosarelor cu complet de trei judecători admisă de CCR. Consecințe!

Rejudecarea dosarelor cu complet de trei judecători admisă de CCR. Consecințe!

0 119

Judecătorii CCR au admis miercuri sezisarea lui Florin Iordache pe completurile de 3 judecători de la Înalta Curte, după ce au amânat de cicnci ori luarea unei decizii.
Sesizarea a fost depusă la finalul lunii martie de vicepreședintele Camerei Deputaților,  delegat la conducerea Camerei de către președintele de atunci,  Liviu Dragnea.
CCR precizează că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.

Astfel, toate procesele aflate pe rolul Instanţei Supreme la completurile de 3 judecători vor fi reluate de la zero dacă nu au primit o sentinţă definitivă până la data anterior menționată.
Este vorba – printre altele – despre 180 de dosare, iar printre beneficiari se vor numără Elena Udrea, Alina Bica, Dorin Cocoș, Dan Şova, Vlad sau Mircea Cosma, Darius Vâlcov, etc. etc.

Pentru condamnaţi cu decizii definitive, precum Liviu Dragnea, se pare că nu mai există însă nicio cale directă de atac, singura soluţie fiind CEDO, care implică însă o procedură de durată.
Şi după decizia CCR privind constituirea nelegală a completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, o altă serie de acuzați au fost eliberaţi, precum brașovenii Alina Bica sau Constantin Niţă dar şi Dan Şova, Elena Udrea, etc.
Amintim că fostul preşedinte al PSD Braşov, Constantin Niţă, a fost condamnat definitiv, în iunie 2018, la 4 ani de închisoare, pentru trafic de influență. Judecătorii au desfiinţat decizia penală şi au anulat toate formele de executare dispuse în baza sentinţei, astfel că procesul se rejudecă.

Mazăre și Vâlcov da, Dragnea ba
Însă, decizia în dosarul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive nu ar urma să fie afectată, pentru că este vorba despre o decizie definitivă dată de un complet de 5 judecători și fostul șef al PSD nu mai are căi extraordinare de atac. Totusi, avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a spus că așteaptă motivarea Curții Constituționale, pentru a vedea ce e de făcut mai departe…
Pe de altă parte, în funcție de ce vor scrie judecătorii CCR în motivare, se va putea vedea exact câte dosare ar putea fi rejudecate. Legat de acest aspect, în Dosarul lui Liviu Dragnea, ICCJ nu a publica încă „motivarea” și nici nu se știe cănd o va face ținănd cont „amiciția” completului față de condamnat.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre ar putea fi printre cei care să ceară rejudecarea procesului, deoarece a fost condamnat definifiv de un complet de 3 judecători de la Înalta Curte. 

Un alt dosar care ar putea fi reluat este cel al lui Darius Vâlcov, în condițiile în care acesta are o condamnare în primă instanță dată de un complet de 3, dar nu și o decizie definitivă.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.