PSD a dat în clocot – un Congresul PSD în care se...

PSD a dat în clocot – un Congresul PSD în care se vrea schimbare cu …aceiași oameni!

0 135

Conducerea PSD s-a reunit vineri, în ședința Comitetului Executiv National, pentru a valida candidaturile și propunerile de modificare a statutului care urmează să fie votate în congresul extraordinar.

În întâlnirea de ieri un lucru a fost clar toți vor „schimbare”, nu doar premierul Viorica Dăncilă, dar o schimbare/rocade între aceiași șefi și baroni!

Să reținem cele mai importante fapte:

* Unii au dorit să modifice statutul astfel încât secretarul general să fie ales de CEX la propunerea președintelui PSD însă, după multe vorbe… lucrurile au rămas neschimbate, așa că s-a renunțat la idee. Deci secretarul general va fi ales tot de congres.

* candidații pentru șefia PSD vor fi aleși într-un singur tur de scrutin.

* favoriți pentru a face echipa cu Viorica Dăncilă și care au cele mai mari șanse să fie aleși la congres sunt Daniel Suciu- președinte executiv și Mihai Fifor- secretar general.

* Eugen Teodorovici și Marius Dunca și-au retras candidaturile.

Retragerea lui Marius Dunca
O astfel de mișcare nu surprinde pe nimeni. Dunca, unul din cei mai slabi sefi de organizație, a mai prins un mandat la Brașov cu vot deschis (cu încălcarea Statutului) pentru a se evita încăcarea înțelegerilor patronate de Codrin Ștefănescu.
Reamintim că în ședința informală de la Neptun, Viorica Dăncilă i-a anunțat pe social-democrați că îl susține pe Marius Dunca dar, în urma protestelor venite din partea liderilor din teritoriu, președintele PSD a renunțat. Niculae Bădălău, dar și alți lideri locali i-ar fi transmis lui Dăncilă că Dunca nu este potrivit pentru funcția de secretar general pentru că nu are experiență iar organizația pe care o conduce a obținut cele mai slabe rezultate la alegerile europarlamentare. Deci retragerea nu este o surpriză în interiorul PSD.

Eugen Teodorovici – pas, pentru evitarea unui rezultat negativ
Potrivit unor surse din interiorul PSD, candidatura și retragerea lui Eugen Teodorovici ar fi fost tot la recomandarea Vioricăi Dăncilă. Mai exact, în cursul săptămânii, Teodorovici ar fi fost rugat de Dăncilă să-și depună candidatura pentru funcția de președinte executiv și să-l contracandideze pe Daniel Suciu. Președintele interimar al PSD ar fi dorit ca Suciu să nu mai candideze la congres deși inițial îl susținea. Oficial, „Suciu beneficia de sprijinul organizațiior PSD și nu a dorit să renunțe la candidatura sa, iar Eugen Teodorovici nu a vrut să intre în conflict și s-a retras”, au explicat sursele citate. Sunt mulți care o spun direct, Eugen Teodorovici – a renunțat pentru evitarea unui rezultat negativ, aspect care îi punea în dificultate o nominalizare pentru alegerile prezidențiale.

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, candidaturile pentru cele trei funcții de conducere în partid.
* Pentru funcția de președinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Ecaterina Andronescu.

* președinte executiv, sunt candidații înscriși și validați Daniel Suciu, Daniel Florea și Sorin Bota.

* Secretar general, Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea (șeful Organizației de Tineret Social-Democrat (TSD) , Mihai Fifor, Felix Stroe și Rodica Nassar.

HotNews.ro a transmis LIVETEXT toate informațiile de la CEx:

15.48 Liderul Tineretului Social-Democrat Gabriel Petrea, care candidează la funcția de secretar general al partidului, a spus după ședința CEX că speră să câștige cel mai bun om, iar după alegerile de la Congresul de sâmbătă PSD să iasă mai unit. „Rămân aceleași, indiferent de contracandidații mei. Eu sper ca cel mai bun să câștige și să primeze ce va face secretarul general pentru partid, și nu imaginea. Eu vreau să mă susțină delegații, electoratul, și nu neapărat unul dintre contracandidați”, a afirmat Gabriel Petrea.
Întrebat dacă va ieși mai unit PSD după alegerile de sâmbătă, Gabriel Petrea a răspuns: „Partidul cu siguranță va ieși mai unit. E o competiție internă, viața de partid trebuie să existe. Cred că mâine după alegeri vom ieși uniți și vom porni la drum pentru câștigarea următoarelor alegeri”.

Declarație concluzie
Carmen Dan a spus, la finalul ședinței, întrebată dacă crede că Liviu Dragnea și-ar fi dorit ca Viorica Dăncilă să fie președinte al PSD, că ceea ce au exprimat colegii săi astăzi în ședință contează: Cred că ceea ce au exprimat colegii mei în sedință, și absolut toata lumea și-a spus punctul de vedere, contează. Este important ca acest partid să dea dovadă de unitate și de consecvență.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.