Mituri istorice SPULBERATE – multe miciuni și diversiune

Mituri istorice SPULBERATE – multe miciuni și diversiune

0 197
Ca orice alt domeniu, istoria are miturile sale. Acestea au fost repetate de atâtea ori din moși strămoși, încât e greu să crezi că realitatea a fost altfel.
Mai jos regasiti o listă cu cele mai celebre mituri istorice, alcatuita de playtech.ro – și de ce ar trebui să nu le mai crezi de acum încolo.

Walt Disney l-a inventat pe Mickey Mouse
Mitul: Majoritatea oamenilor trăiesc cu ideea că inventatorul celui mai celebru personaj Disney este însuși Walt Disney. La urma urmei, a primit un Oscar în 1932 pentru că l-a creat pe Mickey, trebuie să fie adevărat, nu?
Realitatea: Nu. Mickey a fost inspirat de Oswald the Rabbit. Acesta din urmă a fost subiectul unei bătălii pentru drepturi de imagine într Disney și Universal. Universul a câștigat, așa că Disney a recurs la animatorul Ub Iwerks, care a avut sarcina de a-l transforma pe Oswald într-un șoarece. Deși Iwerks l-a desenat pe Mickey, creditul l-a primit Walt Disney.

Transmisiunea radio „Războiul Lumilor” a cauzat o isterie în masă
Mitul: În 1938, o transmisiune radio care reprezenta o adaptare realistă a romanului „Războiul Lumilor”, scris de Orson Welles, a declanșat o isterie la nivel național în SUA. Milioane de oameni au crezut că țara este invadată de extratereștri cu intenții rele. Unii oameni au ieșit în stradă înarmați cu pistoale, alții au căutat adăpost.
Realitatea: Mitul a fost propagat de jurnaliștii de presă scrisă, care vedeau în radio un inamic. În ziare au apărut știri care susțineau că radio-ul este foarte periculos, pentru că poate păcăli oamenii rapid și să genereze adevărate crize. De fapt, foarte puțini oameni ascultaseră transmisiunea radio – mai exact, doar 2% din totalul ascultătorilor de radio.

Napoleon Bonaparte era mic de statură
Mitul: Napoleon Bonaparte era foarte mic. Deși a cucerit atât de multe teritorii, statura sa mică este motivul principal pentru care oamenii și-l amintesc pe Napoleon.
Realitatea: Odată cu ocuparea de teritorii, lista de inamici ai lui Napoleon creștea inevitabil. Pentru a-i submina realizările, aceștia ar fi putut să împrăștie mitul că era un om foarte scund. El avea o înălțime de 1,70 m – adică înălțimea medie a unui bărbat francez din anii 1800.

În Evul Mediu, oamenii încă mai credeau că Pământul este plat
Mitul: În Evul Mediu, europenii credeau că Pământul este plat, până când Cristofor Columb a demonstrat că, de fapt, este rotund. Abia după a picat teoria Pământului plat. De altfel, mulți flat-eartheri susțin că simplul fapt că experții s-au răzgândit atât de târziu cu privire la forma Pământului este un argument pentru teoria lor.
Realitatea: Oamenii și-au dat seama că Pământul este rotund cu mult înainte de Evul Mediu. În Grecia Antică, Pitagora, Aristotel și Euclid au scris despre faptul că trăim pe o sferă. De asemenea, Ptolemeu a scris în lucrarea „Geografie” despre forma sferică a Pământului. Multe secole mai târziu, în Evul Mediu, nu doar învățații știau că nu trăim pe un disc. Până și marinarii analfabeți știau acest lucru, pentru că observau cum vasele care se îndreptau către orizont păreau că se scufundă pe măsură ce înaintau – lucru care le-a arătat acestora curbura Pământului.

Thomas Edison a inventat becul
Mitul: Thomas Edison este cel care a inventat becul. Fără el, probabil ar mai fi trecut mulți ani până când energia electrică să devină o realitate.
Realitatea: Primul bec incandescent a fost rezultatul muncii mai multor inventatori. Printre ei s-au numărat Humphry Davy și Frederick de Moleyns, care au creat mai multe prototipuri înainte ca Edison să se nască. Problema becurilor create de ei era că nu rezistau mai mult de câteva ore înainte să se ardă. Edison a venit cu ideea de a scoate aerul din bec și de a introduce filamente din hârtie carbonizată în el. Astfel, versiunea lui îmbunătățită a rezistat vreme de 600 de ore.

Isaac Newton a descoperit gravitația pentru că i-a căzut un măr în cap
Mitul: Lui Isaac Newton i-a căzut la un moment dat un măr în cap, iar acel moment a fost revelator, pentru că l-a făcut să realizeze că există gravitație.
Realitatea: Povestea descoperirii gravitației de către Isaac Newton a implicat un măr, dar a fost răstălmăcită de-a lungul timpului. Biograful său, William Stukeley, l-a intervievat pe Newton, iar acesta din urmă i-a povestit cum, pe când stătea în grădina familiei sale și medita, a observat un măr căzând din copac. Oamenii au preluat acest fun fact și, ca la telefonul fără fir, a ajuns să fie modificat.

Vikingii purtau căști cu coarne sau aripi
MitulVikingii erau niște călăi care, invariabil, purtau căști de metal, decorate cu coarne sau aripi. Asta vedem în filme și în desenele animate, deci trebuie să fie adevărat.
Realitatea: Izvoarele istorice din secolele VIII-XI ne arată că vikingii mergeau la război fie cu căști simple de fier, fie fără nimic pe cap. Mitul a fost propagat de spectacolele de operă din secolul XIX – cel mai relevant exemplu fiind opera „Ring Cycle” a lui Wagner, care îi prezenta pe vikingi cu căști încornorate.

Ecaterina cea Mare a murit pentru că a făcut sex cu un cal
Mitul: La 67 de ani, Ecaterina cea Mare a încercat să facă sex cu un cal. Totuși, ceva nu a mers bine, pentru că animalul a căzut pe împărăteasă, iar aceasta a fost strivită mortal.
Realitatea: La fel ca în cazul multor alte conducătoare de sex feminin, despre Ecaterina cea Mare au circulat multe povești -unele adevărate, altele nu. Povestea cu calul se încadrează în a doua categorie. Femeia a murit singură în camera ei, din pricina unei hemoragii cerebrale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.