Premierul Greciei vrea NEUTRALITATE RELIGIOASĂ – intenționează să anuleze din Constituția Greciei...

Premierul Greciei vrea NEUTRALITATE RELIGIOASĂ – intenționează să anuleze din Constituția Greciei tot ce se referă la Iisus Hristos

0 258
Asa e normal. Statul trebuie sa fie laic, el nu reprezinta interesele nici unei institutii independente. Religia este facultativa si personala, ce treaba are cu statul?
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a anunțat că dorește ca statul elen să se despartă complet de Biserica Ortodoxă Greacă și să adopte o poziție strictă de „neutralitate religioasă”, toate referințele la Iisus Hristos urmând a fi desființate de Constituția țării, scrie greekcitytimes.com.
În articolul 3 al Constituției elene se spune că principala religie din Grecia este
„Biserica Ortodoxă a lui Hristos și Biserica Greciei recunoaște drept conducător pe Iisus Hristos”.
Acesta este pasajul pe care Tsipras intenționează să-l elimine din Constituția Greciei, prin revizuirea legii fundamentale, Tsipras afirmând la o ședință a partidului său SYRIZA că este convins că biserica va fi de acord cu propunerea sa.
Premierul elen, care este ateu, a mai spus că biserica greacă este suficient de matură și are înțelepciunea de a-și pune relația cu statul pe o bază rațională. El nu a explicat și noile relații care ar putea exista între cele două.
Tsipras a reamintit parlamentarilor Syriza că a venit timpul ca și Constituția Greciei să pună în evidență principiile neutralității religioase care sunt viitorul Greciei moderne. În acest sens, Tsipras vrea ca sistemul electoral proporțional să devină realitate.
Opoziția este însă împotriva acestor propuneri, principalul partid de opoziție, Noua Democrație, acuzându-l pe Tsipras că profită de revizuirea constituțională pentru a distrage atenția de la eșecurile guvernului său.
Grecia apare drept ca cea mai religioasă țară din Europa, 92% dintre greci declarând că ei cred în Dumnezeu, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul de cercetare Pew Research Center între 2015-2017 și publicat recent.
Studiul a fost realizat între 2015 și 2017, cu participarea a aproximativ 56.000 de adulți din 34 de țări.
Potrivit sondajului, din procentul de 96% al grecilor care au fost crescuți creștini, 93% rămân creștini practicanți și azi. În ansamblu, grecii se numără printre cei mai religioși din Europa, 55% dintre respondenți afirmând că religia este încă foarte importantă în viața lor.
În Grecia, președintele, premierul și membrii Cabinetului trebuie să depună jurământul în biserică. Tsipras, cunoscut ca ateu, a fost primul prim-ministru elen care a depus jurământul de învestire, în 2015, printr-o ceremonie civilă, și nu una religioasă.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.