Papa Francisc: I-am abandonat pe cei mici. Scandalul preoților pedofili din lumea...

Papa Francisc: I-am abandonat pe cei mici. Scandalul preoților pedofili din lumea catolică!

0 163
​​Papa Francisc a condamnat luni ”cu tărie atrocităţile” comise în Pennsylvania asupra a peste 1.000 de copii de sute de preoţi timp de decenii, într-o scrisoare adresată ”Poporului lui Dumnezeu”, potrivit agenţiilor AFP şi EFE, citate de Agerpres

„În ultimele zile a apărut un raport care detaliază ceea ce au trăit cel puţin o mie de copii care au fost victime ale abuzurilor sexuale, abuzuri de putere şi de conştiinţă, comise de preoţi timp de aproape 60 de ani. Deşi putem spune că majoritatea cazurilor aparţin trecutului (…) putem constata că rănile provocate nu dispar niciodată, ceea ce ne obligă să condamnăm cu forţă aceste atrocităţi”, afirmă Papa în această scrisoare deschisă publicată de Vatican.

Potrivit Sfântului Părinte „dacă un membru al comunităţii suferă, suferă toţi alături de el. Sunt cuvintele sfântului Pavel care răsună în inimia noastră. Durerea victimelor şi familiilor lor este şi durerea noastră”, a adăugat el.

Papa Francisc a scris această scrisoare după publicarea unui raport care documentează 300 cazuri de „preoţi prădători sexuali” în şase dintre cele opt dioceze din statul Pennsylvania, care identifică cel puţin 1.000 de minori ca victime ale clericilor începând din 1940.

Papa FranciscÎnaltul Pontif a precizat că dacă „în trecut omisiunea a devenit o formă de răspuns în faţa abuzurilor, acum Biserica trebuie să răspundă cu solidaritate, care cere însă denunţarea tuturor celor care au pus în pericol integritatea unei persoane”.

Papa a explicat că în mai multe părţi ale lumii se acţionează pentru a proteja integritatea copiilor şi adulţilor prin aplicarea „toleranţei zero” împotriva abuzurilor sexuale şi în modul de a-i trage la răspundere pe toţi cei care comit aceste fărădelegi.

El a recunoscut că în rândul bisericii „s-a întârziat în aplicare acestor acţiuni şi sancţiuni atât de necesare”, dar şi-a exprimat încrederea că se va acţiona pentru a garanta o mai mare cultură a grijii şi responsabilităţii în prezent şi pe viitor”.

„I-am neglijat și i-am abandonat pe cei mici”, a spus Papa, adăugând că își însușește cuvintele cardinalului Joseph Ratzinger, rostite în 2005 în Vinerea Mare: ”Câtă mizerie este în Biserică, și chiar în rândul celor care, în preoție, ar trebui să-i aparțină în întregime lui Cristos! Câtă mândrie, câtă autosuficiență!”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.