O căsnicie rea vă poate afecta serios sănătatea dvs., spun oamenii de...

O căsnicie rea vă poate afecta serios sănătatea dvs., spun oamenii de știință

0 639

Psihologii au monitorizat 373 de cupluri de peste 16 ani și au constatat că cuplurile în care partenerii nu sunt de acord au adesea o stare de sănătate mai slabă – mai ales pentru bărbați – scrie ziarul The Guardian.

O căsnicie proastă, cu conflicte frecvente, ar putea avea un impact negativ asupra sănătății dvs., potrivit psihologilor.

Cercetătorii de la universitățile din Nevada și Michigan au monitorizat 373 de cupluri heterosexuale pentru a investiga dacă dezacordul față de mai multe subiecte – cum ar fi copiii, banii, legile și activitățile de agrement – au implicații negative asupra sănătății.

„Am urmat cuplurile căsătorite în primii 16 ani de căsătorie și am comparat sănătatea subiectivă a soțiilor și a soților care au raportat un număr mai mare de subiecte de conflict celor care au raportat mai puține”, a declarat Rosie Shrout, care a prezentat rezultatele preliminare la Asociația Internațională pentru Relația de cercetare conferință în Colorado.

Cercetătorii au constatat că conflictul marital a afectat negativ sănătatea atât pentru soți, cât și pentru soții, deși a existat un impact mai mare al conflictului asupra bărbaților decât asupra femeilor. Unele cupluri au avut beneficii de sănătate între parteneri la începutul relațiilor lor, însă acest efect de protecție a fost eliminat în ultimii ani de căsătorie.

Calificările pentru sănătate au fost calculate prin solicitarea soților să răspundă la întrebări despre sănătatea lor, inclusiv dacă sănătatea lor interferează cu munca lor, dacă erau suficient de sănătoși pentru a face ceea ce doreau să facă, dacă aveau probleme cu somnul, dacă erau deranjați de nervozitate și senzație de depresie, și dacă sunt tulburați mai des sau mai rar, de dureri de cap.

Conflictul într-o relație poate duce la răspunsuri dăunătoare în organism, cum ar fi inflamația, modificări ale poftei de mâncare și eliberarea crescută a hormonilor de stres, toate acestea putând afecta numeroase aspecte ale sănătății, de la funcția inimii la sistemul imunitar, au descoperit cercetările anterioare.

Un set de dovezi sugerează că oamenii căsătoriți tind să trăiască mai mult, și sunt mai sănătoși decât cei divorțați, văduvi sau care nu a fost niciodată căsătoriți.

„Ei au o bună bunăstare psihologică, sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta boli și se vindecă mai repede atunci când sunt bolnavi”, a spus Shrout.

În schimb, rezultatele acestui studiu recent ar putea contesta ideea că căsătoria conflictuală este întotdeauna un lucru bun atunci când vine vorba de sănătate și bunăstare.

„Experiența unui conflict mare într-o relație este foarte dăunătoare sănătății, așa cum sunt și comportamentele negative ale sănătății cum ar fi fumatul și băutul”, a explicat Shrout.

„Nu este implicat doar actul de a merge pe culoarul stării civile sau de a semna un certificat de căsătorie care este benefică pentru sănătate – semnificativ este ceea ce fac partenerii unul pe altul de-a lungul căsătoriei”.

Studiul a analizat, de asemenea, numărul conflictelor de tip marital și impactul asupra sănătății pe care acesta îl avea asupra soțiilor și soților în mod individual. În timp ce pentru soții numărul specific de subiecte de dezacord nu avea legătură cu sănătatea lor, declinul sănătății soților a fost determinat de numărul de subiecte de dezacord.

„Conflictul poate fi deosebit de dăunător pentru sănătate dacă soții sunt ostili sau defensivi în timpul dezacordurilor sau dacă se cer mai multe detalii despre același subiect, fără nici o rezoluție”, a spus Shrout.

Veronica Lamarche, profesoară de psihologie socială la Universitatea din Essex, care nu a fost implicată în studiu, a avertizat că aceste răspunsuri corporale la conflictele în relații pot provoca pagube pe termen lung.

Exista puțină cercetare cu privire la legătura dintre diverse tipuri de relatii cu diferite tipuri de raspunsuri fiziologice, cum ar fi eliberarea crescută de hormoni de stres, inflamatie, modificari in reglarea apetitului si functionarea imunității”, a spus ea.

„Nu este cazul ca o singură luptă într-o relație să vă dăuneze sănătății iremediabil, dar luptele frecvente de-a lungul multor ani vor avea un impact – este important să lucrați la comunicarea eficientă pentru a minimiza conflictul” – a mai spus profesoara de psihologie de la Universitatea din Essex. (FLUIERUL)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.