ONU a decis fără trupe ruseşti în Transnistria

ONU a decis fără trupe ruseşti în Transnistria

0 179

Amintim că Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri, cu 64 de voturi pro, 15 împotrivă şi peste 80 de abţineri, proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Împotriva adoptării rezoluţiei s-a exprimat delegaţia rusă, care consideră că acest document va submina procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluţia înaintată de Republica Moldova pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării noastre. 64 de state au susţinut dorinţa noastră de a ne fi respectate suveranitatea şi integritatea teritorială şi îi sunt recunoscător fiecărui stat în parte”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook citat de Agerpres.
„Este o decizie istorică şi poate cea mai importanta de la obţinerea independenţei”, a precizat premierul care a evidenţiat succesul obţinut de diplomaţia de la Chişinău. „Este un succes al diplomaţiei moldovene, al Guvernului, dar mai presus, al ţării noastre şi al tuturor oamenilor de aici„, a scris Pavel Filip în mesajul său.

Tiraspolul nu vrea să respecte rezoluţia Adunării generale ONU
Tiraspolul califică rezoluţia privind retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului drept o iniţiativă a Chişinăului îndreptată împotriva aşa-zişilor pacificatori ruşi dislocaţi în regiune şi susţine că nu va admite acest lucru, chiar dacă rezoluţia adoptată la ONU precizează că este vorba despre retragerea muniţiei şi trupelor militare ruse, nu şi a contingentului de pacificatori.

cornel-ciobanu-radio-chisinau

Mai mult, administraţia separatistă neagă prezenţa altor forţe militare ruse în regiunea transnisteană pe lângă cele de pacificare, care ar urma să fie retrase doar după reglementarea politică a conflictului.
Administraţia regiunii secesioniste mai pretinde că nimeni nu poate lua decizii privind modificarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii fără a fi luată în calcul opinia sa.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.