2005 – 2014, OFERTA ROMANIEI STRAINATATII – Medici si cadre medicale de...

2005 – 2014, OFERTA ROMANIEI STRAINATATII – Medici si cadre medicale de 600 de milioane de euro

0 731
”Dupa Revolutie, în anii 90 s-a observat ca procentul medicilor plecati si mai ales a celor care voiau sa plece din tara  era de aproape 60%, acestia având între 38-40 de ani. În ultimii ani, 65% din medicii care aleg strainatatea au vârste între 42 si 48 de ani, varsta deplinei maturitati profesionale!. România a oferit astfel în ultimii 10 ani medici si cadre medicale… în valoare de 600 de milioane de euro.
Avem zone în tara total neacoperite din punctul de vedere a existentei medicului de circumscriptie. În spatiul rural sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveste lipsa personalului medical. Este o risipa mare de resurse. Dupa 6 ani de studii, doar o mica parte dintre absolventi intra într-un ciclu de specializare”, a spus prof.univ. Ed.Carstocea.
Potrivitunui studiu recent, scolile de medicina din România scot aproximativ 3.200-3.500 de absolventi pe an si anual pleaca din tara aproape 3.000…
Senatorul Popa a afirmat ca, pentru a împiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de catre studentii la medicina care prevede ca acestia sa lucreze în tara dupa absolvire un numar de ani, iar în cazul în care pleaca mai devreme, sa plateasca scolarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la aceeasi masura.
De fapt ,”eforturile”UDMR pentru o linie separata,de limba maghiara, la IMF Tg. Mures tocmai aici bat; sa scuteasca statul ungar de cheltuieli suplimentare, in conditiile cand viitorii absolventi vorbesc perfect limba maghiara!!!
Rezolvarea consta într-o pozitie mai ferma a statului român în favoarea unui program european mai larg care sa ofere compensatii pentru tarile care ofera creiere si specialisti.
Suntem într-o perioada în care pregatim specialist care dispar, generatii întregi dispar. „Ar fi necesar un program european în care primitorii sa ofere compensatii formatorilor”, a spus vicepresedintele comisiei de invatamant din Senat.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a sustinut ca România se confrunta cu ”o mare drama nationala’‘ – exodul medicilor.
Tot Estul Europei se confrunta cu aceasta problema,dar nicaieri la proportiile intalnite in Romania. Singura sansa de a gasi o solutie este de a aborda aceasta tema la nivel european. În acest moment tarile sarace dau mai mult tarilor bogate în sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est european care sa ridice si sa sustina aceasta problema’, a sustinut secretarul de stat.
Pe de alta parte, europarlamentarul Cristian Busoi, membru în Comisia de Sanatate a Parlamentului European, a sustinut ca solutia nu se afla la Bruxelles, ci în România.
‘Este o problema nationala care trebuie rezolvata în România. Nici tarile care primesc medici români nu sunt întru totul entuziaste. Medicii de acolo nu privesc cu ochi buni nici faptul ca tineri talentati, entuziasti vin si la iau pacientii. Este putin probabil sa poata sa existe un program european de compensare a medicamentelor, pentru asta avem nevoie de schimbarea tratatelor. Fondurile europene sunt decise pâna în 2020’”, a spus Busoi.
În opinia sa, problema salariilor mici ale medicilor nu este singura.’‘Avem probleme de organizare, de avansare în cariera, de transparenta prin care se ocupa functiile”, a aratat Busoi.
Potrivit acestuia, ar fi necesara o mai mare transparenta în sistemul medical, dar si depolitizarea acestuia.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.