15 ani inchisoare pentru Stanculescu si Chitac

15 ani inchisoare pentru Stanculescu si Chitac

0 225

Instanta suprema a hotarat, marti seara, ca generalii in rezerva Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sa fie condamnati la cate 15 ani de inchisoare, pentru omor deosebit de grav, in dosarul revolutiei de la Timisoara.


Magistratii instantei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stanculescu la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani interzicerea unor drepturi. Totodata, el a mai primit sapte ani si sase luni de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociata cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stanculescu va executa pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se va adauga si pedeapsa degradarii militare.


Tot la 15 ani de detentie si cinci ani de interzicere a unor drepturi a fost condamnat si generalul Mihai Chitac, pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav. La aceasta pedeapsa s-a adaugat si cea privind degradarea militara.


Pe latura civila, instanta a admis in parte plata de catre cei doi, in solidaritate cu Ministrerul Apararii Nationale, de despagubiri civile cerute de partile civile din proces.


Avocata partilor civile din proces a declarat ca miercuri va ataca cu recurs, fiind nemultumita de solutia data pe latura civila, pe motiv ca sumele acordate cu titlu de despagubiri sunt foarte mici.


?


Decizia de condamnare a celor doi generali in rezerva a fost primita cu entuziasm de persoanele prezente in sala, care au aplaudat hotararea magistratilor, cei prezenti fiind in marea lor majoritatea revolutionari veniti sa asiste la pronuntarea sentintei.


In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis – la 14 ani de la revolutie – rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.