12 asistenți la Bruxelles ai unor eurodeputați sunt fii sau rude de...

12 asistenți la Bruxelles ai unor eurodeputați sunt fii sau rude de mari stabi! Intre ei si fata primarului Scripcaru !!

0 606

Cei mai multi sunt pe funcții alaturi de cei care reprezinta partidul care i-a trimis în Parlamentul European (PE). Alți trei asistenți au funcții sau lucrează pentru partidele naționale – ceea ce încalcă normele PE. Anul trecut, Hotnews a scris despre 7 asistenți ai unor eurodeputați români care sunt înrudiți cu aceștia sau cu membri din partidele naționale.
PressOne a identificat alți cinci asistenți/stagiari care sunt rude ale europarlamentarilor sau ale colegilor de partid ai acestora. Printre cei cinci se numără Diana-Maria Corlățean, fiica în vârstă de 19 ani a fostului ministru de Externe Titus Corlățean – stagiară la cabinetul europarlamentarului Andi Cristea (PSD), și Mircea-Bogdan Man, fiul deputatului de Maramureș Mircea Man (PNL). Alți trei asistenți ai unor europarlamentari activează în structurile partidelor din țară, unul dintre ei fiind și consilier județean. În 2015, Hotnews a semnalat șase cazuri de nepotism în Parlamentul European și unul în Comisia Europeană.
Astfel, printre asistenții angajați de eurodeputații români se numără:

  • Mihnea Năstase, fiu al fostului premier Adrian Năstase – angajat la cabinetul eurodeputatului Cătălin Ivan (PSD);
  • Andreea Scripcaru, fiica lui George Scripcaru, primarul liberal al Brașovului – angajată la cabinetul eurodeputatului Daniel Buda (PNL);
  • Ioana Surpățeanu, fiica fostului deputat liberal de Dolj Mihai Surpățeanu – angajată la cabinetul eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL);
  • Georgiana Drăghici, soția deputatului PSD de Argeș penalul Mircea Drăghici – angajată la cabinetul eurodeputatei Dacianei Sârbu (PSD);
  • Cristina Semănaru, fina Ramonei Mănescu – angajată la cabinetul acesteia;
  • Tudor Mataragiu, finul Mariei Grapini – angajat la cabinetul acesteia.E.P.

De asemenea, Ioana Rus, nepoată de suflet a fostului ministru Ioan Rus, face parte din echipa Corinei Crețu, comisar european pentru Politici Regionale.Corlățean și Cristea: serviciu contra serviciu.Fiica senatorului PSD de Brasov, Titus Corlățean, Diana-Maria, urmează cursurile la f.f.ale Facultății de Drept București, secția de Învățământ la Distanță. Anul trecut, ea a absolvit Liceul „Jean Monnet” din Capitală.În paralel cu facultatea, ea este stagiar la sediul din Bruxelles al Parlamentului European – la cabinetul eurodeputatului Andi Cristea (PSD).Personaj din garda nouă a PSD, Cristea (34 de ani) a fost el însuși… asistent la PE în 2007 și 2008.Europarlamentarul pentru care a lucrat a fost chiar… Titus Corlățean. Cu alte cuvinte, Cristea îi întoarce serviciul acum, angajându-i fiica… Suma lunară de care beneficiază un europarlamentar pentru plata tuturor asistenților săi este de 23.392 de euro. Europarlamentarul decide cum împarte acești bani între asistenții săi acreditați la Bruxelles/Strasbourg și cei care rămân în țară.

Despre Bogdan Man (27 de ani) – fiul deputatului Mircea Man (PNL, fost PDL) se poate spune ca a avut noroc cu tatal sau care a devenit deputat iar el a ajuns asistent al eurodeputatului PNL Daniel Buda. Clujeanul, de la începutul mandatului de eurodeputat a recrutat: 11asistenti, numai în țară. La Bruxelles, el are doi asistenți: pe Laurențiu Gavra și pe fiica primarului brașovean George Scripcaru, Andreea.
Revenind la Bogdan Man, când avea 22 de ani, a fost încadrat pe un post de „asistent personal” la Ministerul Transporturilor – condus pe atunci de actualul prim-vicepreședinte al PNL, Anca Boagiu… În timpul mandatului de ministru al actualului deputat PNL Alexandru Nazare, Bogdan Man a avansat la funcția de „consilier personal”.

Vela, o familie cu funcții: Andra Vela, fiica lui Marcel Vela – primar în Caransebeș, figurează pe site-ul Parlamentului European drept asistent local al eurodeputatului PNL Cristian Bușoi. Soțul ei, Ioan Cristian Vela (fost Dragomir, a preluat numele soției la căsătorie…), este viceprimar al comunei Armeniș din județul Caraș-Severin. În declarația de avere semnată de Ioan Cristian Vela în 2015, soția sa apare drept „consilier europarlamentar”, fiind remunerată cu 7.084 de lei pentru primele șase luni de muncă la PE (iulie 2014-decembrie 2014). Nașul cuplului Andra și Ioan Cristian Vela este fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu. La nunta celor doi, în 2012, primarul Caransebeșului a invitat 700 de persoane, inclusiv pe actualul director al SRI, Eduard Hellvig. Până să ajungă asistenta lui Bușoi, Andra Vela a lucrat în Guvern, pe un post de consilier la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul, în mandatul fostului ministru liberal Mihai Voicu.

PARLAMENT EUROPEAN 2Mănescu și Grapini își promovează finii: Eurodeputata Maria Grapini apărea și ea în materialul publicat de Hotnews anul trecut, pentru că îl angajase ca asistent la Parlamentul European pe fratele nurorii sale, Tudor Mataragiu. Grapini se numără printre europarlamentarii români cu cei mai mulți asistenți – 10, dintre care 7 locali. Din banii primiți de la Bruxelles, ea achită și facturile prestatorilor de servicii, precum și indemnizațiile stagiarilor. Printre prestatorii de servicii se numără fina sa Cătălina Crăciunescu,… nora fostului director al Romsilva Adam Crăciunescu (ghinion, urmărit penal de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri).

La rândul său, eurodeputata PNL Ramona Mănescu are doi fini angajați drept asistenți. Primul este Cristina Semănaru, acreditată la PE. Celălalt este Manuel Avramescu. Parcursul acestuia a fost legat de ascensiunea cuplului Mănescu. În 2012, el a fost membru în Consiliul Local de la Sectorul 6, în timp ce primăria acestui sector era condusă de soțul eurodeputatei, Rareș Mănescu. Mai târziu, când Ramona Mănescu a ajuns ministru al Transporturilor, Avramescu a fost numit director de cabinet… Însa, în 2013, Avramescu fusese consilier local, consilier la Ministerul Mediului – pe atunci condus de Rovana Plumb, si…firesc, membru al Consiliului de Conducere al Autorității Navale Române, membru al Consiliului de Supraveghere al Danube Bridge Vidin-Calafat, precum și membru al Consiliului de Administrație al CN Aeroporturi București SA. Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe Manuel Avramescu de conflict de interese penal: deși era consilier local, el participase cu propria firmă, Emaster Solutions, la aprobarea a trei contracte de furnizare de servicii în valoare de 624.837 lei. Avramescu a pierdut procesul în 2014 și a primit interdicție de a mai deține, timp de trei ani, funcții publice.

Printre asistenții eurodeputaților români sunt unii care au funcții în partidele naționale , lucru este interzis de normele Parlamentului European, întrucât ridică suspiciuni privind finanțarea formațiunilor din țară cu bani de la Legislativul UE. Cu toate acestea, mai mulți eurodeputați români au apelat la serviciile unor colegi de partid, pe care i-au încadrat drept asistenți. Unul dintre cele mai interesante cazuri este cel al unui consilier județean care primește și indemnizație de la PE. Alin Gheorghe Ciucu este consilier județean în Olt, PARLAMENT EUROPEAN 1președintele PDL Corabia și asistentul europarlamentarului Marian Jean-Marinescu ,cu o indemnizație anuală de 22.200 de lei.
Alt caz straniu este al Ralucăi Băgărean,  asistenț local ai eurodeputatului Daniel Buda. Ea primește, deci, bani de la PE, dar lucrează și pentru… un coleg de partid de-al lui Buda, deputatul de Sălaj Lucian Bode (PNL).

În sfârșit, europarlamentarul de profesie Traian Ungureanu l-a angajat, pe un post similar, pe fostul președinte al Autorității Naționale Veterinare și Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea. A fost trimis în judecată pentru luare de mită și constituire de grup infracțional
Potrivit Deciziei din iulie 2008 a Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European, sumele plătite asistenților/prestatorilor de servicii nu pot fi utilizate în mod direct sau indirect (a) pentru a finanța contracte încheiate cu grupuri politice ale Parlamentului sau cu partide politice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.