Zvonuri de peron la Sinaia

Zvonuri de peron la Sinaia

0 151

Saptamana trecuta, vestea ca Gara Regala Sinaia se demoleaza a tinut prima pagina a catorva cotidiene centrale. Atatati de zvonul daramarii unuia dintre cele mai importante monumente ale tarii, jurnalistii prapastiosi au dat alarma si la Ordinul Arhitectilor, care? a luat de buna informatia si a inceput sa bombardeze Primaria Sinaia cu proteste vehemente. Asa cum si garile din Sinaia sunt doua – una construita in 1913, a doua – cea regala – cladita in 1939 dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, si adevarul despre incidentul de la Sinaia are doua straturi.


Unul, mai putin artistic, se afla mai proape de marginea DN1, pe unde se scurge traficul infernal dintre Bucuresti si Brasov. Acolo unde, la mai putin de 1 m de carosabil, se gasesc si cateva porticuri ce apartin ansamblului garii. O caramida voluminoasa din aceste ziduri innegrite de vreme si noxe s-a desprins saptamana trecuta de la locul lui si a avariat grav cabina unui camion de tonaj mare care circula pe DN1. Ca sa impiedice repetarea incidentului sau chiar naruirea zidului, lucratorii Regionalei CFR au consolidat la repezeala obiectivul, asteptand sosirea echipei de experti ce urma sa decida cea mai adecvata metoda de interventie.


Preluata din zbor si fara documentare la fata locului, vestea interventiei a panicat ziaristi, arhitecti, istorici, autoritati locale. Dar a si provocat reactia imediata a inginerilor Centralei Regionalei CFR Brasov, ofuscati ca trenul demolarilor le-a trecut prin remiza si nici macar n-a oprit la semnal.


Al doilea invelis al adevarului tine de miezul artistico-istoric al Garii, pe peronul careia primul ministru I. Gh. Duca era asasinat de catre legionari in 1933. Expertii in lucrari de arta avertizeaza asupra riscului degradarii irecuperabile a monumentului, foarte expus poluarii si vibratiilor generate de traficul intens de pe DN1. Carpeala trasa de ceferisti peste zidul inestimabil nu-l va feri vreme indelungata de astfel de efecte nefaste.


Chiar daca a apucat pe cai ferate gresite, campania dusa stramb de presa tot a fost buna la ceva: a semnalat un fenomen de distrugere lenta a unui monument inestimabil. Pe care, daca va continua in acest ritm, nu-l va mai salva o mistrie de mortar aruncata in graba de CFR.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.