ZORBA GRECUL SI … MESTERUL MANOLE!

ZORBA GRECUL SI …
MESTERUL MANOLE!

0 204
Chiar este impresionanta solidaritatea si in …smecherie, a grecilor! Adica ce nu intelege azi Dna Merkel, si n-a inteles-o, in nebunia lui, nici Hitler… Vreau sa spun ca am trait ceva aproape similar, la sfarsitul lunii mai, anul trecut. Am fost in Cipru, invitati printr-un prieten apropiat – fost ambasador acolo – la o nunta de tzara, chiar senzationala!
Un grec cipriot ce-si facuse studiile de medicina in Ro., se insurase la Bucuresti cu o colega de an romanca si s-au stabilit de-atunci in Cipru, in zona Larnaka. La nunta fiului celor doi medici, foarte iubiti acolo, au venit, practic, aproape jumatate din populatia adulta a comunei, peste 1.000 de oameni ! Un spirit pozitiv al comunitatii, mai prietenos si de suflet ca in acea localitate, n-am vazut si n-am crezut ca exista. Grecii sunt – se si vede azi (!) – formidabil de uniti …chiar si cand “ciupesc" statul si pacalesc, la greu, fiscul local! Dar si stiu al naibii de bine sa-si promoveze valorile, obiceiurile, traditia, forta colectiva exemplara.
Ca fapt divers, presedintele Ciprului …era comunist, desi ca partid, nu sunt majoritari in Parlament! Revenind la cele 7 minute de formidabil dans Zorba ,in strada , la Atena sau la Birmingham, simt cu tristete ca romanii nu vor fi in stare niciodata de asa ceva. De aceea Oituz, Marasesti , sau Unirea de la Alba Iulia vor ramane din pacate, momente unice. Cum zicea fosta tovarasa Sonea, de la Sectia Propaganda a P.C.R.: "toaras,, ce trebuie noi sa retinem de-aicea…" :
1) Cum se promoveaza si se intretine, prin orice mijloc, un "brand" turistic adevarat! Care "aduce si face" peste jumatate din PIB-ul grecilor…!
2) Priceperea discreta de a stimula si organiza "ceva…spontan", pe gustul occidentalilor, neobisnuiti sa dansesze pe street… Prin alte zone turistice de-acolo, in finalul dansului apare, in huiduielile turistilor si… politistul, care evident, nu mai are pe cine sa … amendeze, deoarece si stransul rapid al cioburilor de farfurii sparte, intra in scenariu!…
3) Extraordinara forta de atractie si de unitate nationala generata de un dans popular si a unei melodii dintr-un film, intrat in nemurire.
4) Ce degajati si participativi erau mai ales turistii, care vor povesti oricand, la ce "chestie" inedita au luat parte… Eu am vazut si in … pauza de masa a "gulerelor albe" din cartierul parizian La Defence, un concurs la fel de "spontan", de Salsa. Erau cel putin 5-6 perechi de dansatori care m-au lasat "bouche bee"…  Dar si cateva zeci de turisti, ce dansau de drag! 5) In timp ce grecii se …scot si isi "rezolva" lucrurilre, noi tot construim ziua, ce se prabuseste noaptea. Iar Ana pare a fi chiar sufletul romanesc!…  
 
P.S.Ce sa le spunem azi frantujilor, care ne fac popor de “cersetori": ca scenariul filmului Zorba Grecul i-a fost inspirat lui Kazantzakis de un posibil "moment " din zbuciumata viata de pribeag celebru a scriitorului Panait Istrati, "acest Gorki al Balcanilor",cum l-a numit mentorul sau, Romain Rolland? Sau ca in deceniile III si IV din secolul trecut ,in universitatile din Franta, numarul romanilor era al doilea, dupa cel al studentilor autohtoni?
d.d.rujan
 
P.S.
Poate ca reamintirea sunetului unei melodii fabuloase alaturi de "spontaneitatea" dansatorilor va face placere:

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.