Ziua Sfantului Andrei – Ziua Sagunistilor

Ziua Sfantului Andrei – Ziua Sagunistilor

0 309

Festivitatile comemorarii patronului spiritual al Colegiului National „Andrei Saguna” au reusit in fiecare an scolar sa atinga un nivel rar intalnit pana acum, prelungindu-se pe parcursul a doua zile si implicand intregul colectiv al scolii.


Ziua de 29 noiembrie este sarbatorita in fiecare an de elevii colegiului brasovean printr-o serie de nmanifestari culturale: concurs de matematica desfasurat in doua editii – pentru gimnaziu si pentru liceu. Nu lipsesc nici vechile traditii, carora le se adauga in fiecare an o multitudine de noi initiative. Istoria este la mare pret, deoarece sunt organizate astfel de concursuri: „Istoricul Liceului”, Personalitatea Mitropolitului Andrei Saguna si 1 Decembrie – Marea Unire.


Si pentru ca sagunistii sunt adeptii zicalei „Mens sana in corpore sano”, nu vor lipsi din manifestarile dedicate zilei de Sfantul Andrei nici intrecerile sportive, in sala de sport desfasurandu-se campionatele de street-ball si tenis de masa.


?


Minisatul „Sfantul Andrei”


Momentul festiv va reuni o serie de discursuri si de comunicari pe tema personalitatii lui Andrei Saguna si a Unirii. Participantii vor fi cu siguranta incantati de spectacolul ce va fi oferit de fanfara si corul liceului, precum si de Minisatul „Andrei Saguna”, care va prezenta un program de obiceiuri si traditii legate de ziua „Sfantului Andrei”.


Minisatul „Sfantul Andrei”, condus de prof. Ioan Sorin Apan, este un atelier de creatie si spiritualitate? romaneasca si se ocupa de reinvierea obiceiurilor si traditiilor ale caror sensuri si semnificatii au fost demult timp uitate. Lemnul, sticla, oul, culoarea, materialul, simbolul, toate se impletesc pentru a comunica viziunea despre viata a taranului roman. Minisatul, prin activitatile sale, incearca sa descifreze acest mistere si sa le impartaseasca oricui este dornic sa aflte cum creatia lumii este scrisa intr-un costum popular sau cum poti citi un basm intr-un ou incondeiat.


?


Editiile anterioare


Atat elevii, cat si profesorii si oaspetii colegiului s-au putut bucura, anul trecut, de programe pregatite de sagunisti, urmarind scenete in limbile engleza si romana, recitalul de poezie al formatiei de teatru a liceului, dansurile grecesti si alte momente coregrafice. Holul liceului a gazduit expozitia de desen organizata de doamna profesoara Roxana Neacsu.


O alta noutate in viata scolii a constituit-o inaugurarea cabinetelor de religie si de limba franceza si germana, precum si a noului sediu al minisatului „Andrei Saguna”, condus de domnul profesor Sorin Apan, care a reusit in aceasta zi sa oficieze si lansarea cartii sale, „Taina Marii Negre”.


„Asadar, privind inapoi asupra zilei colegiului nostrum ce ne aducem aminte? Nu neaparat discursurile si intrebarile concursurilor, ci ideea ca Saguna ramane o scoala care nu ofera doar lectii, ci si stari de spirit”, considera sagunistii.


Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.