Ziua Oradiei sărbătorită în Anul Centenar

Ziua Oradiei sărbătorită în Anul Centenar

0 172

Pe 12 octombrie s-au împlinit 100 de ani de când, în casa avocatului Aurel Lazăr din Oradea, fruntași români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au  redactat o Declarație de autodeterminare a românilor, prin care își exprimau dorința de a se desprinde definitiv de vechea monarhie austro-ungară și de a se uni, ei și teritoriilor locuite de aceștia, cu Regatul României. În amintirea acelui moment ce a precedat unirea de la 1 Decembrie 1918, în anul 1992 s-a hotărât ca ziua de 12 octombrie să devină Ziua Oradiei, fiind serbată de atunci în fiecare an.

Anul acesta, aniversându-se Centenarul Marii Uniri din 1918, municipalitatea orădeană a organizat manifestări ample, ce s-au încadrat în programul larg de aniversare a celor 100 de ani de la unirea tuturor provinciilor istorice românești în cadrul Regatului României. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a participat,  la evenimentele organizate de Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana din Oradea, împreună cu clerici și credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede.

Ziua Oradiei a început cu o ședință a Consiliului Local al Municipiului Oradea, prezidată de primarul Ilie Bolojan, în Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea, fosta casă a fruntașului bihorean, acolo unde, în urmă cu o sută de ani, s-a semnat Declarația de Independență de la Oradea. A fost prezent la acest moment ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, numeroase oficialități centrale, județene și locale, precum și personalități ale vieții academice, culturale și sociale din Bihor.A fost intonat Imnul Național al României, iar PS Episcop Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit o rugăciune de binecuvântare.
Primarul Ilie Bolojan a făcut o scurtă prezentare a evenimentului, iar prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a evocat momentul de acum 100 de ani petrecut în casa avocatului Aurel Lazăr, reliefând personalitatea acestuia în context național și internațional„Comitetul de iniţiativă s-a întrunit în această casă pentru a decide, cu foarte mare hotărâre, despărţirea de Imperiul austro-ungar. A fost o declaraţie de independenţă asumată în primul rând de clasa politică, iar apoi de către elita intelectuală a Transilvaniei și în final de toți românii.

Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, a rostit cu acest prilej o alocuțiune în care a subliniat că „Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, şi 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea a fost eliberată de armatele române de sub ocupaţia horthystă”.Ziua Oradiei sărbătorită în Anul Centenar

George Ivașcu, ministrul Culturii și Identității Naționale și a exprimat bucuria participării la Ziua Oradiei, o zi a recunoștinței față de conducătorii români de acum un veac, care au făcut totul pentru unire și unitate.

Manifestarea a continuat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul şi parada detașamentelor militare și din cadrul structurilor de ordine și siguranță națională din cadrul Garnizoanei Oradea, precum şi a detașamentelor invitate din garnizoanele Cluj-Napoca, Zalău și Şimleu Silvaniei.
În încheierea festivităţilor din Piața Unirii, pe cerul Oradiei au fost lansate artificii colorate în roşu, galben şi albastru.

Municipalitatea orădeană a organizat în această zi un concert de muzică populară și patriotică în care au concertat artiști din țară și membrii Ansamblului Profesionist „Crișana”. În seara zilei, la Teatrul de Stat Regina Maria din Oradea a avut loc un recital de pian și vioară susținut de Alexandru Tomescu, cu o vioară Stradivarius, și de alți invitați.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.