Ziua mondiala a Crucii Rosii

Ziua mondiala a Crucii Rosii

0 233

Sarbatorita din anul 1948, pe data de 8 Mai, Ziua Mondiala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii ne reaminteste in fiecare an ca pe 8 mai s-a nascut fondatorul acestei societati, Henry Dunant, care va convinge opinia publica ca in oameni exista un izvor nesecat de compasiune, solidaritate si respect pentru cei din jur, lasand la o parte educatia, rasa, sexul sau convingeri religioase.


?


Henry Dunant, parintele Crucii rosii


In urma cu 150 de ani, un tanar elvetian, pe nume Henry Dunant, a fost marcat de imaginea unui camp de lupta din Solferino, Italia, unde aproape 40.000 de militari ucisi sau raniti zaceau parasiti, pentru ca nu era nimeni sa le spele ranile.


In aceste conditii, Dunant a format un grup de voluntari localnici, care, fara a cere nimic in schimb, si-au oferit timpul, priceperea si curajul, bandajandu-le ranile si hranindu-i pe cei suferinzi sau ingropandu-i pe cei morti.


La revenirea in tara, Dunant a ridicat problema, in mod public, pentru formarea unei organizatii de voluntari care sa mearga in locatii precum Solferino si sa se ocupe de ingrijirea celor aflati la nevoie, indiferent de religie sau nationalitate. Astfel, impreuna cu alte patru persoane, elvetianul a creat primul Comitet International pentru Intrajutorarea Ranitilor, in 1863.


Nu numai ca eforturile lui Dunant aveau sa constituie actiunile precursoare infiintarii Miscarii Internationale a Crucii Rosii, dar aveau sa fie cruciale in adoptarea Conventiei de la Geneva. Voluntarii si-au luat ca simbol o cruce rosie pe un fundal alb – culorile steagului elvetian.


Miscarea a luat amploare, fiecare tara infiintand propria filiala a ceea ce devenise deja Societatea Crucii Rosii. In prezent exista nu mai putin de 181 de astfel de filiale. Printre acestea se afla si cateva cu variatii de nume – in tarile necrestine, simbolul crucii a fost schimbat cu semiluna, luand nastere Societatea Semiluna Rosie.


?


Emblema Crucii Rosii


Emblema Crucii Rosii pe fond alb a fost adoptata de Conferinta Internationala din 1863, ca semn distinctiv pentru societatile care asistau soldatii raniti in speta, viitoarele societati de Cruce Rosie.


Semiluna Rosie pe fond alb a fost adoptata in Conventia din 1929, impreuna cu leul si soarele rosii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar in 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis sa renunte la aceasta emblema si sa foloseasca, in schimbul ei, semiluna rosie. Avand in vedere ca exista tari in care nici crucea rosie nici semiluna rosie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populatia locala, in anul 2005, statele semnatare ale Conventiilor de la Geneva au adoptat un nou simbol – Cristalul (rombul) Rosu pe fond alb.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.