Ziua Mondiala a Consumatorilor

Ziua Mondiala a Consumatorilor

0 110

15 martie 1962 reprezinta momentul istoric al nasterii miscarii mondiale privind protectia consumatorilor.


John Fitzgerald Kennedy, presedintele Statelor Unite ale Americii, rostea catre Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, sustinand existenta a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat si dreptul de a alege produse si servicii.


Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori a declarat aceasta zi ,,Ziua mondiala a consumatorilor”, iar Organizatia Natiunilor Unite a adoptat, in anul 1985, rezolutia cu titlul ,,Principiile directoare pentru protectia consumatorilor”.


Romania a adoptat, in august 1992, legea de baza in domeniul protectiei consumatorilor – Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 – privind protectia consumatorilor, cu modificarile ulterioare, act normativ considerat piatra de temelie al acestui domeniu, care consacra si drepturile de baza: dreptul la protectia vietii, sanatatii, securitatii, dreptul la protectia intereselor economice, dreptul la informare, dreptul la educare, dreptul de acces neingradit la pietele de produse si servicii, dreptul la despagubire, dreptul la reprezentare.


Pentru 2007 conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor isi propune ca masuri pentru cresterea nivelului de protectie a consumatorilor urmatoarele:


???????? cresterea sigurantei alimentare prin efectuarea de controale de conformitate, urmarirea modului de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate;


???????? imbunatatirea calitatii serviciilor;


???????? imbunatatirea sistemului de transmitere si urmarire a sesizarilor si reclamatiilor precum si mentinerea unui parteneriat de incredere intre ANPC si consumatori astfel incat, acestia sa fie protejati la cel mai inalt nivel;


???????? realizarea unei noi legislatii privind practicile comerciale incorecte in conformitate cu noua directiva europeana;


???????? consolidarea parteneriatului public privat pentru un mediu de afaceri sanatos;


???????? implementarea unui nou sistem de cooperare transfrontaliera intre ANPC si institutiile similare din statele Uniunii Europene pentru o mai buna protejare a consumatorilor din Romania.


Evenimentele ce vor marca Ziua mondiala a consumatorilor se vor desfasura la Sibiu – Capitala culturala europeana pe 2007, unde va participa presedintele ANPC. Concomitent cu actiunea de la Sibiu vor fi organizate conferinte de presa si manifestari specifice in toate judetele tarii.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.