Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse

Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse

0 59

In a treia duminica de mai a fiecarui an, mii de comunitati din intreaga lume se reunesc pentru a aprinde lumanari si candele in memoria celor care au murit de SIDA. Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse este un program al Consiliului Mondial al Sanatatii din Washington, celebrat pentru prima oara in 1983, cand in lume existau cateva mii de decese datorate acestei maladii. De la debutul epidemiei si pana acum, SIDA a doborat peste 28 de milioane de suflete.
ARAS este institutia care, in 1992, a introdus in Romania o comemorare de acest tip, prilej cu care au fost evocati in special copiii din leagane si din case de copii care au suferit de SIDA. Ceremoniile au avut loc, de atunci, nu doar in Bucuresti, ci si in orasele in care ARAS are filiale: Constanta, Piatra-Neamt, Iasi, Craiova, Bacau, Timisoara.
Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse isi propune sa aduca un omagiu colectiv celor disparuti, sa transmita un mesaj de incurajare celor afectati de infectia cu HIV si un semnal de alarma celor care inca mai pot evita aceasta soarta.
Manifestarea este, in acelasi timp, o incercare de a mobiliza toate fortele capabile sa schimbe cursul epidemiei, de la autoritati politice sau religioase, medici si asistente medicale, asistenti sociali, profesori, comunitati artistice, organizatii neguvernamentale, medii de afaceri etc., pana la cei care se vor afla intamplator in zonele de desfasurare a evenimentului.
Astfel, duminica 18 mai 2008, la Brasov, dar si in multe alte orase din tara, vor fi aprinse lumanari in amintirea celor care au murit din cauza SIDA.

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.